Fejl kaster skygge over Apples nye styresystem

Der går to uger, før Apple har løst problemer med den nye og helt centrale Health-sundhedsdel af det opdaterede iOS8-styresystem.

Både på den nye iPhone 6 og på det kommende Apple Watch spiller sundhedsdelen med Health-applikationen en central rolle. Men der er opstået problemer, og først om to uger vil alt fungere, siger Apple. Arkivfoto: Monica Davey, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: MONICA DAVEY

En fejl i Apples nye sundhedssoftware kaster en skygge over lanceringen af det opdaterede styresystem iOS8 til iPhone-telefoner og iPad-tavle-PCer, og der kan gå op mod to uger, før Apple får fejlen rettet.

Det er den nye Health-applikation, som er en central del af iOS8-styresystemet, der volder kvaler. Alle de førende udviklere af sundhedsapplikationer - heriblandt Nike, MyFitnessPal og Jawbone - har brugt de seneste måneder på at sikre, at deres programmer fungerede med HealthKit-platformen, som indsamler oplysninger om brugernes helbred og sundhedstilstand og viser dem i overskuelig form. Apple har selv kaldt HealthKit for »den største lancering siden App Store«, Apples netbutik, i 2008.

Først rettet om to uger

Men Apple har fjernet alle disse applikationer fra App Store og blot givet som begrundelse, at der er tale om en ikke nærmere angivet fejl i HealthKit, skriver den britiske finansavis Financial Times.

»Vi fandt en fejl, som forhindrer os i at gøre HealthKit-applikationer tilgængelige på iOS8 i dag,« siger en talsmand for Apple.

Først sidst på måneden, altså om to uger, vil fejlen være rettet.

iOS8 er lagt ud til alle nyere iPhone- og iPad-brugere som en opdatering til alle med en iPhones 4S, 5, 5C eller 5S. Den opdagede fejl er et slemt tilbageslag for Apple, som forsøger at indhente konkurrenter som Samsung og Sony, der længe har arbejdet på sundhedsområdet.

Central del af ny iPhone og kommende ur

Sagen giver mindelser om Apples katastrofale lancering i 2012 af sin egen korttjeneste, der skulle erstatte konkurrenten Google Maps på Apple-udstyr. Softwaren fra Apple var så fuld af graverende fejl, at Apple-topchef Tim Cook måtte give en særdeles sjælden undskyldning. Senere kostede det den ansvarlige for korttjenesten jobbet.

Opdateringen til iOS8 kommer forud for, at Apples to nye iPhone 6-telefoner vil kunne købes fra fredag. Her er sundhedsdelen et vigtigt salgsargument. Det gælder også for det armbåndsur, Apple Watch, som Apple først sender ud i butikkerne i 2015. Apple Watch vil, som alle de konkurrerende ure fra Samsung, Sony, LG n.fl., skulle oplades hvert døgn for at fungere - noget, som Apple er gået stille med dørene med.

iOS8 er ikke en lige så omfattende opdatering som den nuværende iOS7. Men når Apple formodentlig til oktober opgraderer sit PC-styresystem til OS X Yosemite, vil man på computeren kunne besvare opkald, modtage SMS-tekstbeskeder og flytte et dokument, som man arbejder på, fra en iPhone til en iPad eller en computer med en håndbevægelse. Det vil fungere i en række applikationer.

Flere nyskabelser

Som det i mange år har været kendt i Android-verdenen, vil man også i iOS8 kunne få små såkaldte »widgets« frem på »I dag«-skærmen, så man f.eks. uden at skulle trykke kan se en opdateret vejrudsigt, aktiekurser eller overvåge, hvor mange data telefonen bruger.

Skærmtastaturet får også en overhaling, og det populære Swype-tastatur, hvor man trækker fingeren rundt for at stave ordet i stedet for at prikke på de enkelte bogstaver, kan dermed snart installeres på en iPhone og en iPad.

Endelig vil op til seks personer i husstanden kunne dele indkøb fra Apples netbutik iTunes, bogtjenesten iBook og App Store på tværs af Apple-udstyr.