Fedme "smitter"

Hvis din partner, nære ven eller søskende er overvægtige, er der større sandsynlighed for, at du også selv er for tyk.

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Fedme "smitter", konkluderer forskere fra Harvard Medical School og University of California efter at have studeret 12.000 mennesker over en periode på 32 år, som del af et hjerteforskningsprojekt.

Forskernes resultater viser ifølge BBC, at risikoen for at man selv havner som overvægtig, hvis man har en overvægtig ven, øges med 57 procent. Hvis det er ens bror eller søster, som er overvægtig, øges risikoen med 40 procent og med 37 procent, hvis ens ægtefælle er overvægtig. Folk af samme køn har desuden større risiko for at fedmen 'smitter', end hvis man er af forskelligt køn.

Forskerne mener, at de sociale faktorer har en meget større betydning i forhold til overvægt end hidtil antaget.

- En person, som bliver overvægtig, bevirker sandsynligvis at normerne for kropsstørrelse i omgangskredsen ændrer sig, forklarer professor Nicholas Christakis og fortsætter:

- Folk begynder at tænke, at det er okay at være stor, når de mennesker, der omgiver dem, også er det.

De medvirkende i undersøgelsen gav forskerne oplysninger om deres højde, vægt, body mass index samt navnene på venner og familie, som forskerne kunne kontakte.

Med disse oplysninger kortlagde forskerne udbredelsen af overvægt og sociale relationer og konkluderede, at der var en sammenhæng mellem at ens nærmeste var overvægtig og at man selv blev det.

En anden forsker, professor Andrew Hill fra University of Leeds, understreger, at man - statistikker eller ej - ikke skal glemme de altafgørende faktorer: Kost og motion.

- Det kan godt være, at statistikkerne giver mening, men det hjælper jo ikke folk, som er overvægtige, siger han ifølge BBC.