Faxen er rundet 50 år

I 1964 blev den første kommercielle variant af en faxmaskine præsenteret. Siden er faxen ellers blev erklæret død mange gange.

Faxmaskinen i sin kommercielle variant er i år rundet 50 år. Her er det Berlingske, der i 1995 tester faxmaskiner. Fold sammen
Læs mere
Foto: EVA SEIDER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den er blevet erklæret død, ude og gammeldags adskillige gange, men alligevel finder man den stående på kontorer rundt om i verden, hvor den bruges endnu.

Det er kommunikationsformer som e-mail, chat og andre former for digitale overførsler, der har snuppet en del af opmærksomheden fra faxmaskinen, der i sin kommercielle anvendelse trods den teknologiske udvikling altså nu er rundet 50 år.

Selvom hele ideen om en telefax og udviklingen af den har rødder meget længere tilbage - efter sigende til 1842, hvor den første maskine lignende en fax blev opfundet af den skotske ingeniør Alexander Bain. Men først i 1964 blev den første, kommercielt anvendelige faxmaskine præsenteret i New York, USA.

Den var fra det amerikanske selskab Xerox, der i dag er kendt som printer- og kopiproducent, men stadig producerer faxmaskiner, der typisk er bygget ind i printere og kopimaskiner. Den første af sin slags havde navnet »Long Distance Xerography System«. Den blev præsenteret i maj og selskabet fik patent på udviklingen.

Det betragtes som den første kommercielle faxmaskine, der nu har passeret de 50 år.

Dengang var maskinerne dog ekstremt dyre, først nogle år senere kom faxen i mindre udgaver, som også blev lidt hurtigere til at sende dokumenter. Ifølge sitet allhingsfax.com kom en model i 1966, der kunne sende et dokument i brevstørrelse på seks minutter.

Først i slutningen af 1970erne blev markedet for udviklingen af faxmaskiner indtaget af mange selskaber fra hele verden - særligt fra Japan. Herefter ramte de små mere bredt kendte faxmaskiner markedet, hvor de, der stadig benytter en fax i dag, ofte gør det fra en maskine, der både kan kopiere, printe og sende en fax.

Det er den japanske printerproducent Brother, som også har kontor i Danmark, der har fejret 50-året for maskinen i en gennemgang af faxens historie - og heri angiver, at selskabet fortsat sælger tusinder af faxmaskiner i Danmark.

Selskabet Fax87, der står bag online fax-løsninger, har lavet en liste over de lande, der er bruger faxmaskiner mest. Her ligger Japan i top med efterfulgt af USA, Tyskland, Sverige og Danmark. Efter Danmark kommer Norge, Frankrig og Holland.

Det var helt tilbage i 1843 fik Alexander Bain det første patent på en fax-lignende maskine – og maskinerne har eksisteret i forskellige former siden, men kom altså i 1964 i sin første kommercielle form.

Fax er en forkortelse af »facsimile«, der typisk er blevet anvendt som betegnelse for en kopi eller gengivelse af en gammel bog, kort, print eller lignende - og er så tro mod den oprindelige kilde som muligt. Med faxen blev det muligt at sende et indscannede dokumenter ved hjælp af telefontransmission - typisk via et telefonnummer tilsluttet en printer.

Forud for fax kom den såkaldte telex eller fjernskriver, der anvendtes ligesom en skrivemaskine og skrev på papir samtidig med at en skriver i det fjerne via en linje svarende til en telefonlinje modtog informationen. Den moderne fax indtog de første arbejdspladser i 1970’erne – og blev særligt populære i Japan. Over tiden blev de priserne på en fax mere overkommelig, og i midten af 80’erne var de populære i hele verden.