»Fastfood« er ikke lig med »junkfood«

Man spiser mere usundt, når man spiser ude. Det gælder uanset om besøget går til en fin restaurant eller en fastfood-kæde

Vi mangler stadig at få videnskabens svar på, om maden bliver sundere af at komme på Instagram ... Fold sammen
Læs mere
Foto: ANA AREVALO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Ude godt - hjemme bedst« gælder også for mad -  især hvis det gamle mundheld vedhæftes den fodnote, at »bedst« ikke gælder smagen eller prisen, men ernæringsrigtigheden.

Sammenlignet med et hjemmelavet måltid spist derhjemme får man både flere kalorer, mere salt og mere fedt, når man spiser ude. Og det gælder uanset om man spiser ude på en restaurant med et godt spisekort og høflig servering eller om man får en burger på den nærmeste grillbar.

Det gælder i hvert fald de 18.098 voksne amerikanere, hvis spisevaner mellem 2003–2010 er blevet analyseret af ernæringsforskere fra University of Illinois i Urbana-Champaign.

Analysen, der er offentliggjort i tidsskriftet Nature, har set på hvilket indflydelse det har på ernæringen, om man spiser hjemme eller ude. Og om det betyder noget hvilken slags restaurant man spiser på.

Konklusionen er helt klar: Det er bedst at lave maden derhjemme og spise den derhjemme, hvis man vil skære ned på kalorier, salt og mættet fedt. Og når man spiser ude, gør det ikke den store forskel på ernærings-sammensætningen af måltidet, om man vælger en »fin« restaurant.

Forskerne har brugt oplysninger, som forsøgspersonerne selv har angivet om deres fødevareindtag de seneste to døgn. Hvis folk har spist ude, har de selv angivet, om spisestedet var en såkaldt »full-service«-restaurant med bordservering eller om det var en fastfood-restaurant.

 

Sammenlignet med dem, som kun havde spist hjemmelavet mad, fik forsøgspersonerne der spiste fastfood i gennemsnit et ekstraindtag per dag på 190 Kcal, 11 g fedt, heraf 3,5 g mættet fedt, 10 mg kolesterol og 300 mg salt.

Det gik ikke bedre med dem, som gik på en finere restaurant. De fik sammenlignet med det hjemmelavede måltid i gennemsnit et ekstraindtag per dag på 187 Kcal, 10 g fedt heraf 2,5 g mættet fed, 60 mg kolesterol og 400 gram salt. Altså væsentligt mere kolesterol og salt.

Og det er ikke nødvendigvis i selv maden, forskellen ligger. Det viste sig at have stor betydning, om måltidet blev spist på restauranten eller om maden blev taget med hjem.

Hvis et måltid fra en fin restaurant blev taget med hjem og spist derhjemme, førte det til et lavere indtag af kalorier, salt og fedt, end hvis man spiste ude. Det samme gjaldt ikke for fastfood. Her var det øgede indtag af kalorier, salt og fedt næsten det samme, uanset om folk spiste på restauranten eller tog maden med hjem.