Farlig kemi overføres gennem brystmælken fra mor til barn

Ifølge et nyt dansk studie flyder farlige fluorkemikalier, som gennem årene er ophobet i mor, direkte over i barnet via brystmælken.

Arkivfoto fra Rådhuspladsen i København, hvor kvinder demonstrerede for deres ret til at amme i det offentlige rum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et nyt dansk studie konkluderer, at fluorkemikalier, der gennem årene er ophobet i mor, flyder direkte over i barnet via brystmælken, skriver Politiken.

Det er første gang, at forskere har kunnet påvise en direkte sammenhæng mellem amningens længde og ophobningen af forskellige potentielt skadelige fluorstoffer i spædbarnet. Studiet er netop blevet offentliggjort i det ansete Environmental Sciences and Technology.

Fluorstoffer bruges til at gøre imprægnerede tekstiler, madpapir, pizzabakker og regntøj vand- og smudsafvisende, men findes også i husstøv og fisk og må ikke forveksles med fluorid i tandpasta, som i folkemunde blot kaldes fluor.

Undersøgelsen viser, at de undersøgte børns indhold af fluorstoffer i blodet blev øget med op til 30 procent per måned, de blev ammet, mens børn, der kun var blevet delvist ammet eller ammet i kortere tid, fik kun målt mindre stigninger af kemikalierne i kroppen.

»Vi ved ikke præcis, hvor stor sundhedsrisikoen er, men stofferne udskilles meget, meget langsomt fra kroppen, så vi skal tage det meget seriøst. Særligt små børn er sårbare«, siger professor i miljømedicin Philippe Grandjean, der står i spidsen for forskerholdet bag undersøgelsen.

Udsættelse for fluorstofferne i fostertilværelsen har vist sig at medføre forringet effekt af børnevacciner i børn, nedsat fødselsvægt og forøget abortrisiko.

Sundhedsstyrelsen vil dog ikke på baggrund af undersøgelsen ændre dens anbefaling om fuld amning til omkring seks måneder.

Ifølge Sundhedsstyrelsens ansvarlige på ammeområdet, Annette Poulsen, ser man på den samlede sum af effekter fra amningen, og når anbefaling fortsat ligger fast, skyldes det, at der er langt flere positive effekter af amning i omkring seks måneder, som betyder, at mødre ikke bør undlade amning eller vælge at stoppe væsentligt tidligere end det anbefales, skriver Politiken.