»Fantastisk start på dagen. Fløj lige over Danmark uden skyer«

...sådan lød det fra Andreas Mogensen, da han mandag tog et enestående billede af vort land fra rumstationen.

Et udsnit af Andreas Mogensens billede fra rummet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Mogensen på Twitter
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allerede flere måneder før Andreas Mogensen skulle skydes op til Den Internationale Rumstation, udtrykte han et stort håb om at få øje på Danmark deroppe.

Det lykkedes med et utroligt held allerede på dag tre af hans ophold på det svævende kæmpelaboratorium. Hvorefter han tog et pragtfuldt billede af vores nation fra godt 400 kilometers højde og twittede det til sine tusindvis af fans:

»Fantastisk start på dagen. Fløj lige over Danmark uden skyer.«

Artiklen fortsætter under billedet:

Det er kun sjældent, at rumstationen bevæger sig så højt mod nord, at det er muligt at få øje på Danmark. Endvidere har Mogensen så travlt, at han kun sjældent får tid til at svæve ind i den såkaldte cupola - en stor udsigtskuppel på rumstationen med verdens mest overvældende udsigt til vores planet.

Men da han mandag formiddag kiggede ned fra cupolaen, lå Danmark helt perfekt dernede, praktisk taget uden skyer.

Kommandoskift og robotter

Det er i øvrigt en meget travlt dag på stationen. Kort før middag dansk tid overdrog den russiske kosmonaut Gennadij Padalka rollen som kommandør på rumstationen til amerikaneren Scott Kelly.

Padalka kommer til at blive chepilot i Sojuz-kapslen under Andreas Mogensens dramatiske hjemrejse natten til lørdag, og på det tidspunkt vil Padalka have slået rekorden som verdens mest erfarne rumrejsende med mindst 878 dages samlet ophold i rummet bag sig.

Mandag eftermiddag bruger Andreas Mogensen det meste af tiden på at forsøge at fjernstyre en lille robotbil, der befinder sig i Holland, med millimeter præcision fra rumstationen.

Forsøget skal bl.a. medvirke til at klarlægge, om det er muligt at styre robotbiler på Mars fra et rumfartøj i kredsløb om den røde planet.

Men dagens enestående syn af sit gamle hjemland vil næppe forlade Mogensen lige med det samme.