Fantastisk nordlys har danset over Finland otte ud af de 10 seneste nætter

Et af naturens absolut smukkeste fænomener, nordlys, pryder i disse dage himlen over Finland. I den finske provins Lapland tæt ved den nordlige polarcirkel har grønne lysformationer siden 28. august danset hen over himlen otte dage.

 

I den nordiske mytologi blev det flotte lys på himlen forklaret med, at det var et hegn bygget af guderne for at holde jætterne ude af Midgård – menneskenes verden. Dette gærde blev bygget af urjætten Ymers øjenvipper. I dag ved vi, at nordlys opstår, når elektrisk ladede partikler fra Solen rammer Jordens magnetfelt, men det gør det ikke til et mindre spektakulært syn. Nordlyset findes omkring polerne på Jordens nordlige halvkugle.

Lysets farve hænger sammen med den højde, det udsendes i. Nordlys befinder sig i en højde af 90 til 500 km over Jordens overflade i den del af atmosfæren, der kaldes ionosfæren.

I højder fra 90 til 100 km over Jorden dominerer kvælstof, som udsender karminrødt og violet lys. I højder fra 100 km til 500 km dominerer ilt, som udsender grønt og blodrødt lys. Det grønne lys, der kommer fra området mellem 100 og 300 km, er det mest almindelige. Grøn er oven i købet den farve, vores øjne lettest opfatter om natten.

Nordlys kan også ses i Danmark, selvom det ifølge DMI fortsat er et sjældent fænomen. I Danmark ses nordlys normalt lavt i den nordlige horisont. Jo mørkere et sted, du har at observere fra, jo bedre.

Kilde: Niels Bohr Institutet og Videnskab.dk