Familier til spiseforstyrrede frifindes

Det er ikke familiens skyld, når en ung kvinde får anorexi.

Gisele Bundchen gav forleden manglende støtte fra familien skylden for spiseforstyrrelser. Det har nu fået en række forskere op ad stolen. Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere

At beskylde pigens familie for at udløse spiseforstyrrelser svarer til at give skylden for børns sukkersyge og astma til familien, siger en række forskere i spiseforstyrrelser.

Det sker i en mod-erklæring til en nylig udtalelse fra topmodel Gisele Bundchen om, at manglende støtte i familien udløser spisevægring.

- En uoplyst holdning som Bundchens volder skade på flere niveauer. Det forhindrer ofrene i at søge hjælp, og det giver ringere vilje til at give den rigtige behandling, siger lægerne Allan S. Kaplan og Loretta Anne Rogers fra University of Toronto.

Der er intet videnskabeligt belæg for at søge årsagen til anorexia nervosa i familien, siger forskerne bag et internationalt samarbejde, "Genetics of Anorexia Nervosa". Tværtimod tyder meget på, at sygdommen har en stærk genetisk komponent, som dette samarbejde mellem 10 videnskabelige instituioner verden over skal kortlægge.

- Gener ser ud til at spille en vigtig rolle for, hvem der er særligt udsatte for at udvikle en spiseforstyrrelse. Socialt pres er ikke irrelevant. Det kan meget vel være omgivelserne, der udløser personens genetiske risiko, men familier skal ikke bære skylden for at fremkalde anoreksi, siger Walter H. Kayer, professor i psykiatri ved Pittsburgh-universitetets lægevidenskabelige fakultet.

Det internationale studie bygger på data fra 10 års forskning i de genetiske årsager til spiseforstyrrelser.

- Anoreksi har den højeste dødsrate af alle mentale lidelser, og alligevel bruges der så få dollars på at finde en kur, siger Lynn Grefe, direktør for den amerikanske sammenslutning for spiseforstyrrelser, National Eating Disorders Association.

Forsøgene med at finde den genetiske kode bag anoreksien foregår i Pittsburgh, New York, Philadelphia, Baltimore, Los Angeles, Fargo og Tulsa i USA samt i Toronto, München og London..