Familielivet giver os stress

Drømmen om et perfekt familieliv og en succesfuld karriere giver mange mennesker stress. En ny bog formidler den nyeste viden og giver redskaber til håndteringen af stress.

I gamle dage blev det betegnet som en direktørsygdom. I dag ved forskerne mere om det, der bliver betegnet som en af nyere tids store folkesygdomme. Stress. Et begreb, der for mange klinger af travlhed og manglende overskud. Men stress er ikke kun negativt. Er den kortvarig, kan det ligefrem være sundt. Problemerne opstår først, når vi udsættes for vedvarende stress.

I en ny bog, »Stresskompetence«, giver professor i psykologi Bobby Zachariae fra Århus Universitet et overblik over, hvad forskerne i dag ved om stress. Bogen indeholder desuden en række øvelser, der kan give indsigt og redskaber til at håndtere stress.

Krav om succes og lykke
Samfundet i dag er mere stressende end tidligere. Især kvinder er særligt udsatte, selv om stress i dag rammer alle dele af befolkningen.

»Kvinder, der har mange opgaver og både føler, de skal være godt kørende i privatlivet og på arbejdet, er mere disponerede. Også småbørnsfamilier rammer det tit. De har mange opgaver og stiller høje krav til at være succesfulde på mange fronter. Generelt er problemet, at vi stiller flere og flere krav til os selv om lykke og om at være gode forældre. Det giver højere risiko for at opleve stress på grund af privatlivet,« fortæller Bobby Zachariae.

»Man kan mærke stress enten fysisk, psykisk eller gennem ændret adfærd. I ekstreme tilfælde kan det resultere i udbrændthed og følelsen af ikke at slå til. Det kan også opleves som manglende energi i forhold til andre mennesker og lavt selvværd.«

Rent fysisk er der en lang række symptomer, der opstår, når tilværelsen bliver for stresset.

»Typisk er det træthed, hovedpine eller andre smertetilstande. Stress påvirker også vores mave-tarmsystem, så det kan være alt fra diarre til mavesmerter. Andre symptomer kan være forhøjet blodtryk, svedeture og hjertebanken,« siger Bobby Zachariae. Han understreger, at det er vigtigt at være opmærksom på vedvarende træthed over længere tid, for har man det, skal det undersøges.

Skriv stressdagbog
Selv om kravene til familielivet kan være en stressfaktor, kan familien samtidig være en vigtig medspiller i kampen for at få håndteret og bekæmpet sin stress.

»En lang række forhold kan virke beskyttende. Et af dem er vores sociale relationer. Det har stor betydning, at vi kan søge følelsesmæssig støtte og råd hos andre. Men mennesker er meget forskellige, så for den enkelte handler det om at finde ud af, hvilke aktiviteter og ting der giver energi og velvære. For nogle vil det være at gå til yoga, for andre en fisketur eller at være sammen med familien,« forklarer Bobby Zachariae.

Et af redskaberne i hans bog er en dagbog til at nedfælde oplevelser, tanker og følelser. Undersøgelser har nemlig vist, at det gavner helbredet, hvis man skriver belastende oplevelser ned.

»Det at sætte ord på og derved bearbejde sine oplevelser er en væsentlig måde at håndtere stress på,« siger Bobby Zachariae.

Bobby Zachariae »Stresskompetence« er udkommet på Rosinante, 160 sider, 269 kr. Den indeholder også en CD med visualiseringsøvelser.