Færre fladskærme til danskerne

Salget af fladskærmsfjernsyn falder stort, men ni af ti hjem har også allerede et.

Der bliver solgt færre fladskærme til danskerne end tidligere trods et enormt udbud. Arkivfoto: Sisse Stroyer, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Sisse Stroyer
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bladrer man gennem weekendens kataloger fra supermarkeds- og elektronikkæder, er der på ingen måde mangel på gode tilbud på fladskærmsfjernsyn. Men danskerne køber færre fladskærme end før, for husstanden er allerede godt fyldt op.

Det fremgår af den årlige forbrugerundersøgelse, som branceforeningen Branchen Forbrugerelektronik (BFE) har fået TNS Gallup til at gennemføre.

Ni af ti danske hjem har en fladskærm, og sammenlagt står der omkring seks millioner fjernsyn - heraf 4,41 millioner fladskærme - hos danskerne. Men nysalget falder kraftigt.

Nedgang på over 200.000 styk

I 2012 blev der solgt 530.000 fladskærmsfjernsyn. Det er 210.000 færre end året før og hele 280.000 færre end i 2010, som var det hidtil største fladskærmsår.

»I 2007-2010 blev det årlige salg af fjernsyn fordoblet. Ikke mindst digitaliseringen i 2009 (hvor alle danske TV-kanaler skiftede fra analoge til digital signaler, red.) satte skub i salget, men nu ser det ud til, at mætningspunktet er nået,« siger Laila Kelp Rasmussen, direktør i BFE, som samler de største elektronikproducenter.

88 procent af de danske husstande har i dag en fladskærm, og halvdelen har flere end en, fordi de typisk har rykket den første (og mindste) model fra stuen ind i børneværelset eller soveværelset for at give plads til en større model.

Udskiftes én til én

Tidligere opgørelser har vist, at fjernsynene skiftes ud én til én: Når det gamle billedrørsfjernsyn afleveres på genbrugspladserne, som den slags skal, købes der et nyt fjernsyn i stedet. Men også de første generationer af fladskærme ryger nu på genbrugspladsen, fordi de ikke kan tilstrækkeligt. F.eks. var de kun forberedt til MPEG2-signaler, ikke de MPEG4-signaler, som bruges i dag, og derfor kræver de en ekstra omformerboks, hvis de skal fungere nu.