Facebook vil genkende flere ansigter

I et oplæg til et nyt sæt retningslinjer for anvendelse af brugerdata lægger det sociale netværk Facebook op til at udvide brugen af ansigtsgenkendelse.

Facebook lægger op til at øge brugen af ansigtsgenkendelse, så brugere kan finde billeder i det sociale netværk baseret på profilbilledet, de vælger at bruge på Facebook. Hidtil har den type software kun været anvendt på baggrund af billeder, brugere er blevet tagget i. Arkivfoto: Hazem Bader / AFP Photo / Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: HAZEM BADER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når et foto bliver delt på Facebook, anvender det sociale netværk i dag en særlig software til ansigtsgenkendelse til at foreslå, hvilke personer der kan »tagges« i billedet. Det sker på baggrund af en genkendelse fra de billeder, en bruger er tagget i på forhånd.

Den funktion blev indført i 2011 og nu ønsker Facebook at udvide brugen af ansigtsgenkendelse.

Brug af ansigtsgenekendelse har tidligere hentet kritik i Europa, hvor Facebook tidligere i år slettede en databank med detaljerede ansigtsoplysninger igen, fordi de var blevet indsamlet uden at spørge brugerne om lov

Med et oplæg til et nyt sæt retningslinjer for anvendelse af brugernes data, lægger selskabet op til, at ansigtsgenkendelsesfunktionen også scanner de primære profilbilleder, hver bruger vælger at bruge i det sociale netværk.

Dermed vil ansigtsgenkendelsen ikke alene være baseret på de billeder, som brugerne er blevet tagget i.

»Vi er i stand til at foreslå dig, hvilke venner du skal tagge i et billede ved at scanne det og sammenligne dine venners billeder med informationer, vi har samlet fra dit profilbillede og andre billeder, du er blevet tagget i,« skriver Facebook om ansigtsgenkendelse i oplægget, der er blevet fremlagt til brugerne her med henblik på at hente kommentarer og ændringsforslag fra dem.

I dokumentet fremgår det om brug af ansigtsgenkendelsessoftware, at brugere under indstillinger for »tagging« vil kunne styre, om andre skal kunne bruge den funktion.

Facebook: Fordel for brugerne

Med en mulig udvidelse af brugen af ansigtsgenkendelse vil Facebook ifølge All Things Digital få bedre muligheder for at registrere, hvornår folk dukker op i billeder, med hvem og hvornår.

Hertil understreger Facebooks chef for beskyttelse af privatliv, Erin Egan, imidlertid, at en udvidet brug af ansigtsgenkendelse også vil være en fordel for brugerne.

»Det er faktisk en god ting at blive tagget i flere billeder, fordi det er på den måde, du opdager at de eksisterer på Facebook,« siger Erin Egan til All Things Digital og tilføjer, at det giver brugerne mulighed for at få billeder fjernet igen eller indberette dem til Facebook, hvis det bliver nødvendigt (hvis det ikke lykkes at få folk til at fjerne dem, red.)

De brugere, der ønsker at frabede sig ansigtsgenkendelse, kan ifølge All Things Digital vælge det fra under indstillinger i det sociale netværk.

Den udvidede brug af ansigtsgenkendelse fylder kun en mindre del i det 23 sider lange dokument - her i PDF, der indeholder flere ændringer i Facebooks »Data Use Policy«, hvor man kan dykke ned i de ændringsforslag, Facebook lægger op til - og se, hvad selskabet gerne til tilføje og slette her.

Forlig i sag om brug af profiler

Netop Facebooks brug af profilbilleder har tidligere skabt ballade, da selskabet begyndte at anvende brugerprofilbilleder til personaliseret reklame.

I april 2011 blev selskabet mødt af et gruppesøgsmål foranlediget af fem brugere, fordi Facebook uden godkendelse hos brugerne havde anvendt deres profilbilleder til reklame.

For nylig blev et forlig i sagen godkendt ved domstolen. Heri indvilgede Facebook i at betale 20 millioner dollar - svarende til cirka 117 millioner kroner - for brug af profilerne.

De 11 millioner dollar går ifølge technyhedssitet Gigaom til udgifterne til advokater, gebyrer mm., men de 614.000 deltagere i det endelige gruppesøgsmål har mulighed for at påberåbe sig hver sin andel i de resterende cirka ni millioner dollar.