Facebook skal vise sit sande ansigt

I morgen skal Facebook aflevere en redegørelse til det danske datatilsyn, og i Tyskland er myndighederne begyndt at boykotte det sociale netværk.

Facebook bliver mødt med stigende krav om at forklare, hvordan det anvender brugernes personlige oplysninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: NICHOLAS KAMM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvordan anvender Facebook de millioner af oplysninger, der bliver stillet til skue i de profiler, brugerne af det sociale, globale netværk opretter?

Det spørgsmål vil Datatilsynet have svar på. Derfor skal Facebook senest i morgen aflevere en redegørelse til alle nordiske datatilsyn og forklare, hvordan personoplysningerne bliver anvendt. På samme måde har datatilsynet i Irland, hvor Facebook har sit europæiske hovedkvarter, indledt en undersøgelse for at få klarlagt, om Facebook lever op til irsk lov og EU-lov om brug af personfølsomme informationer.

Dermed er Facebook under stigende pres fra myndigheder for mere præcist at oplyse, i hvilket omfang brugernes profiler, deres personlige oplysninger og deres adfærd på nettet bliver brugt kommercielt til f.eks. målrettet markedsføring.

I den nordtyske delstat Slesvig-Holsten er det lokale datatilsyn, ULD, gået skridtet videre og har bedt alle ministerier, institutioner, kontorer og forvaltninger om at fjerne den såkaldte like-knap til Facebook fra deres sites. På samme måde skal de fjerne deres Facebook-fansider.

Ifølge tyskerne er Facebook bl.a. så sparsom med at oplyse brugerne om, hvordan informationer fra deres profiler bliver anvendt og kombineret med deres nettrafik, at Facebook hverken lever op til Tysklands eller EUs lovgivning.

Sidst i denne måned mødes alle de tyske delstaters datatilsyn for at diskutere, om de nordtyske regler skal gælde resten af landet.

»Vi begynder med ministerierne. De skal gå forrest,« oplyser juridisk rådgiver i ULD Moritz Karg og tilføjer, at ULD måske også vil bede private virksomheder i delstaten om at gøre det samme.

Indhug i privatsfæren

Kontorchef i Datatilsynet Lena Andersen oplyser, at tilsynet ikke har »et tilsvarende klart standpunkt« som tyskerne.

De nordiske datatilsyn anerkender, at Facebook »på sin hjemmeside kommer med omfattende informationer om, hvordan personlige oplysninger bliver behandlet« – men understreger, at det kan være svært for brugerne »at forstå, hvor stor en indfly

delse et Facebook-medlemskab har på deres privatsfære.«

Omvendt mener tyskerne, at Facebooks brugerbetingelser »langtfra« lever op til de juridiske krav i forbindelse med bl.a. samtykke og brug af personfølsomme oplysninger. ULD mener ikke, at tysk datalovgivning tillader Facebook at kombinere brugeres nettrafik med deres personlige oplysninger og derefter anvende disse i markedsføring. ULD mener heller ikke, at Facebook lever op til EUs regler om klart og tydeligt at oplyse, hvordan brugernes data bliver behandlet, hvilke data der bliver behandlet, og hvad formålet er med at behandle dem.

Facebook oplyser i et skriftligt svar til Berlingske, at det er i dialog med ULD, og at det »respekterer de tyske internetbrugeres privatliv«. »Men vi afviser helt og aldeles enhver påstand om, at Facebook ikke lever op til standarderne for databeskyttelse i EU,« hedder det.

Facebooks europæiske hovedkvarter er under irsk jurisdiktion og skal også følge EU-regler, oplyser vicedirektør i det irske datatilsyn Gary Davis.

»Vores indtryk indtil videre er, at de har fulgt reglerne, og de giver udtryk for, at de vil følge dem,« siger han.

Irsk datatilsyn har på baggrund af henvendelser fra bl.a. Østrig indledt det, Gary Davis kalder »en mere grundig undersøgelse af Facebook«. Han vil dog ikke spekulere i, hvad undersøgelsen kan ende med at få af betydning.

Tilmeld dig Tech & Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag!