Facebook og hackere strides om stort nedbrud

Hackergruppen Lizard Squad har taget ansvar for angrebet på Facebook og en række andre tjenester. Ifølge Facebook er der tale om en netværksfejl.

Hackergruppen Lizard Squad har taget ansvar for angrebet på Facebook og en række andre tjenester. Ekspert vurderer det muligt, at gruppen står bag. Foto: Screendump/Twitter Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det faste morgenritual for mange danskere blev tirsdag gevaldigt forstyrret. I stedet for at blive mødt af den velkendte væg af statusopdateringer og billeder, blev brugerne på deres computerskærme, telefoner og tablets verden over mødt af en fejlmeddelelse.

I en hel time var der ikke Facebook til folket. Fra klokken cirka syv til otte dansk tid var verdens største sociale netværk i knæ. Men hvad skete der egentlig?

Ifølge Reuters har Facebook meldt ud, at der var tale om en netværksfejl, som førte til nedbruddet, der ramte både Facebook og en række andre tjenester, herunder billeddelingstjenesten Instagram.

»Dette var ikke et resultat af et angreb fra en tredjepart, men skete efter vi introducerede en ændring, som påvirkede vores systemer,« lyder det i den officielle udtalelse.

Samtidig har hackergruppen Lizard Squad også taget ansvaret for nedbruddet. Og Ifølge Peter Kruse, IT-sikkerhedsekspert fra CSIS, kan hackergruppen Lizard Squad have ressourcerne til at stå bag aktionen. På Twitter skrev gruppen oven på angrebet følgende:

»Facebook, Instagram, Tinder, AIM, Hipchat #offline #LizardSquad«.

Ikke første gang
Gruppen tager altså direkte ansvar for angrebet. Peter Kruse vil dog ikke gisne om, hvor meget man skal lægge i det. Men han forklarer, at Lizard Squad kan have kapaciteterne til det:

»Vi har før set, hvordan gruppen har hacket endog meget store virksomheder som Sony og Microsoft. Derfor er det heller ikke utænkeligt, at det er Lizard Squad, der står bag angrebet, som de også skriver på Twitter,« siger Peter Kruse.

Ifølge sikkerhedseksperten kan angrebet ses som en slags PR-fremstød for gruppen, som blandt andet andet har lanceret avancerede tjenester, der kan bruges til angreb på hjemmesider - de såkaldte DDOS-angreb.

Et DDOS-angreb går kort fortalt ud på at overbelaste en hjemmesides servere. Det foregår dels med bots, altså programmerede computerprogrammer, samt dårligt konfigurerede servere og routere, som hacker-grupperne dirigerer ind på den samme side, som dermed bryder sammen.

Facebook-angrebet kan derfor være en måde for gruppen at spille med musklerne og fremvise sine produkter, vurderer Peter Kruse.

Flere nedbrud
Facebook har tidligere sporadisk været ramt af nedbrud og udfald. Men det er sjældent, Facebook har været udsat for lignende angreb.

Nedbrud kommer typisk i forbindelse med ændringer i systemet eller driftsforstyrrelser.

Der har før været forsøg med DDOS-angreb mod Facebook, men ikke lige så effektfuldt. Det siger en del om Lizard Squad, hvis de faktisk står bag angrebet, som de hævder, siger Peter Kruse.

»Modsat Anonymous, som er mere aktivistisk og løst organiseret, så er Lizard Squad en mere organiseret og professionel gruppe. De screener folk, før de tager dem ind, så de ved, at de er dygtige,« siger Peter Kruse.

I 2010 var Facebook nede i toogenhalv time, hvilket er det længste, netværket har været nede. Dengang skyldtes nedbruddet en »dårlig håndtering af en fejl«.

Ifølge mediet Techcrunch koster det Facebook 22.453 dollar, eller 148.668 danske kroner, i minuttet, når Facebook er nede globalt.