Facebook og Google: Nej til danske særregler

Der må være ens regler for alle, når man arbejder i hele verden, sagde internetgiganterne på en indkaldt høring om det, der opfattes som censur og indgreb i, hvad danskerne må bringe på nettet.

Bølgerne gik højt på torsdagens høring om censur på Facebook og Google. Her stod blandt andre Facebooks nordiske ansvarlige, Thomas Myrup Kristensen, for skud. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne må finde sig i, at det er Facebook og Google, der bestemmer, hvad vi må lægge ud på deres sider, fordi særlige regler, der tog højde for det danske frisind, vil ødelægge den globale debat.

Internetgiganterne er dog indstillet på at indgå i en dialog, efter at kritikken er haglet ned over dem på baggrund af flere sager, hvor enkeltpersoner og medier som straf for at have overtrådt brugerbetingelserne i kortere perioder er blevet lukket ude eller har fået fjernet det materiale, som betragtes som anstødeligt.

Det fremgik på en høring i Europa-Huset i København torsdag formiddag, hvor repræsentanter for både Facebook og Google stillede op til en snak.

Måske på EU-plan

Høringens koordinator, europaparlamentariker for Venstre Morten Løkkegaard, havde - som Berlingske beskrev torsdag morgen - foreslået at oprette en særlig ombudsmand, som skal kunne forholde sig til problemstillingerne, når de opstår. Det forslag kunne hverken Facebook eller Google på stående fod sige ja til, men det fremgik, at skulle det komme, ville det snarere skulle være på EU-plan, at der blev gjort noget.

»Jeg kan godt se, at når det handler om kultur, så har den naturligvis en national karakter. Men når det handler om store firmaer, der opererer i hele verden, vil det give mening at trække det op i et højere organ,« sagde Martin Ruby, som er Googles ansvarlige i Danmark på området.

Også Facebooks nordiske ansvarlige for reglerne, danskeren Thomas Myrup Kristensen, trak i nødbremsen - og satte spørgsmålstegn ved, om der skal være undtagelser for nogle - og andre regler for andre på Facebook:

»Skal der være undtagelser for Peter Øvig Knudsen, fordi han skriver gode bøger, mens en pornoskuespiller ikke kan være underlagt samme regler? Og hvem skal træffe den beslutning? Det er nemt at angribe os og grine ad det, men det er kompliceret og ekstra kompliceret i en global virksomhed. Vi vil meget gerne tage debatten og deltage i diskussionen. Vi har andre steder haft lignende debatter. Men i sidste ende er det vores brugere, der har indflydelse på vores platform. Vi lytter til, hvis nogen bliver meget sure, og hvis nogen gør noget forkert,« sagde Thomas Myrup Kristensen.

Nøgenbilleder blev fjernet

Den seneste ballade begyndte i dansk sammenhæng med forfatteren Peter Øvig Knudsens bøger om hippiebevægelsen. Heri var der trykt billeder af nøgenbadende hippier, som teknologigiganten Apple afviste i iBookstore. Dengang blev sagen af daværende kulturminister Uffe Elbæk overgivet til EU.

Her tog kulturudvalget sagen op gennem næstformand Morten Løkkegaard. Han rejste spørgsmålet på et møde med Apple, som ikke deltog i høringen.

»Det handler om at få etableret en dialog - og få gang i sagen, så vi får etableret en fællesnævner, så de succesfulde virksomheder, der har skabt platformene, og vi, der bevæger os på dem, kan genkende os selv på dem,« sagde Morten Løkkegaard på høringen.

EU-parlamentsmedlem Christel Schaldemose (S) fremhævede samtidig, at forfatteren Peter Øvig Knudsen har medvirket til at få sagen på dagsordenen.

»Kan vi regulere os ud af det her? Det kan vi nok ikke, men vi har brug for en diskussion om, hvad det er for en forretning, vi ønsker her i landet og i Europa,« sagde hun.

Vanskeligt at ændre forretningsmodellen

Samtidig vurderede hun dog, at det kan være vanskeligt at ændre på de store selskabers forretningsmodeller. I stedet kan en mulighed være at vende billedet og se på, hvordan vi herhjemme - herunder også medierne - bruger eksempelvis Facebook.

Den danske forfatter Peter Øvig Knudsen medvirkede til for alvor at få skabt en diskussion om, hvad man kan tillade sig at dele af billeder. Da Apples iBookstore afviste hans hippiebøger, gjorde han opmærksomhed på problematikken gennem Facebook - herunder delte et link til en omtale af bogen, hvori der fremgik billeder fra bogen. Herefter fjernede Facebook både linket og hans egen opdatering.

Peter Øvig Knudsen ville derfor på høringen have Facebooks Thomas Myrup Kristensen, til at svare på, hvad man så skal gøre, hvis man gerne vil bruge Facebook til at kommunikere om sin bog som forfatter.

Ens regler for alle

Thomas Myrup Kristensen kunne til fulde forstå forfatterens frustrationer men understregede, at man er nødt til at se sagen i et bredere perspektiv.

»Facebook er i sin kerne en global platform. Facebook er ikke designet efter lokale forhold. Vi er klar over, at vi er en stor og vigtig spiller, og selvfølgelig ønsker vi at understøtte dialog og åbenhed, og vi vil også øge folks mulighed for at udbrede sig lokalt. Men vi ønsker at have et sæt globale regler,« lød det fra Thomas Myrup Kristensen.

Han henviste til, at Facebook har et sæt gældende fællesskabsregler, som alle brugere accepterer, når de opretter sig som brugere. Heri fremgår det, at nøgenhed ikke accepteres.

Derudover har Facebook en global organisation af kontrollanter. Det styres fra det europæiske hovedkvarter i Dublin, Irland, hvor de uddannes i, hvad Facebook accepterer af indhold.

De behandler de »anmeldelser«, de får fra brugerne om indhold, der opfattes som stødende.

»Vi reagerer, når vi får henvendelser fra brugerne. Vi er ofte ude for, at folk finder indhold stødende. Det er individuelt, hvad ønsker at se på Facebook, og folk kan finde på at rapportere flere gange. Men det er ikke antallet af rapporter om en bestemt sag, men det er, om den enkelte sag sag - »post« eller indhold - bryder vores regler,« forklarede Thomas Myrup Kristensen, der flere gange understregede vigtigheden af et globalt regelsæt.

Han mener, at det er afgørende for Facebooks mål om at understøtte en global samtale, som ville blive forringet med særlige, lokale betingelser.