Facebook lukker for uønsket deling på din væg

Klager til Facebook har fået det sociale netværk til at ændre reglerne for, hvordan tredjeparts applikationer som spil, musiktjenester og andre skal bede brugerne om lov til at dele informationer på brugernes væg.

Foto: DADO RUVIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er simpelt - og hurtigt at logge sig ind ny bruger af en social tjeneste. Bare man har en profil på det sociale netværk Facebook, kan man ofte bruge den til at logge ind i et væld af småprogrammer eller apps på sin smartphone.

Det kræver bare lige, at man giver appen adgang til sin offentlige profil, venneliste, e-mailadresse, fødselsdag, hjemby og meget mere. At man siger »ja tak« til, at programmet til enhver tid kan tilgå informationerne - og i øvrigt også kan sende indhold ud på ens tidslinje.

Den model har Facebook nu annonceret, at der bliver ændret på. Det sker efter klager fra brugerne af det sociale netværk og skal give dem mere kontrol over, hvad de apps kan sende ud på brugernes Facebook-konti, skriver technyhedssitet Cnet. 

Apps skal særskilt bede om tilladelse

Hvor det tidligere har været praksis, at brugerne på en gang skulle sig ja til alle mulige former for adgang til deres data fra tredjepartsapplikation, vil ændringerne i Facebooks betingelser nu sikre, at de apps, som anvender Facebook-login, nu særskilt skal bede og tilladelse til at sende informationer ud på brugernes Facebook-profiler.

»Selvom Facebook Login er meget udbredt, forstår vi folk bekymringer i forhold til, at apps kan »poste« på deres tidslinje og til deres venner. Over de seneste mange måder har vi været i gang med at rulle en ny version af Facebook Login ud på mobiler for at imødekomme de bekymringer,« skriver Facebook selv på de sociale netværks nyhedssite. 

Logger ind 850 millioner gange hver måned

Ifølge Facebook bliver der hver måned logget ind på tredjeparts applikationer med Facebook-login mere end 850 millioner gange. Ændringerne er ifølge Cnet ment til at hjælpe personer, der tidligere ubevidst har tildelt tredjeparts mobilapps ret til at dele informationer på deres Facebook-profiler

Facebook forklarer, at det i praksis betyder, at brugere, som ikke nødvendigvis ønsker at dele deres musik-playlister, fitnessrutiner, spilresultater og meget mere med vennerne, kan vælge helt at undgå, at appen vælger at dele data på deres tidslinje.

»Dermed kan folk vælge, om de kun vil bruge Facebook Login til hurtig registrering uden også at tillade, at de deler tilbage på deres Facebook-profiler. Hvis de senere ønsker at den form for deling, kan de tilvælge det,« skriver Facebook.

Er man i tvivl om, hvor meget man egentlig har sagt ja til at dele med de tredjeparts applikationer, man anvender på Facebook, kan man finde frem til under menuen »dine apps« på Facebooks mobilapplikation, hvor det står beskrevet ud for hver apps. 

Læs mere om, hvad du deler, når du bruger den type apps hos Facebook.