Facebook kender soundtracket til dit knuste hjerte

Med integreringen af musiktjenesten Spotify kan Facebook fortælle, hvad brugerne lytter til, når kærligheden går i vasken. Se listen her.

Den canadiske sanger Drake optræder med hele to sange på top-10-listen over, hvilken musik folk hører på Spotify, når de lige har slået op med en kæreste. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARIO ANZUONI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver dag ændrer tusindvis af mennesker deres forholds-status fra "i et forhold" til "single" eller omvendt. Efter musiktjenesten Spotify blev en integreret del af Facebook i 2011 - og mange af brugerne derfor løbende har "posted" deres musikpræferencer - har nye statistiske muligheder åbnet sig. 

Det har Facebook udnyttet, for firmaet har netop undersøgt, hvad folk lytter til, når de starter et nyt forhold på Facebook, og hvad de lytter til, når de afslutter et forhold. 
  
Og hvad er de mest populære Spotify-sange så, når forholdet fordufter og singlelivet starter? Klynkerock eller klassisk? 

Mest klynkerock, ifølge Facebook. 

Sangen "The Cave" med Mumford and Sons er det foretrukne sangvalg blandt brugerne, hvis forhold netop er afsluttet. Den må betegnes som en klassisk klynkerock-sang med lyrik gående på:

"It's empty in the valley of your heart. The sun, it rises slowly as you walk Away from all the fears" 

De blomstrende forhold 

Hvad lytter de mere heldige personer, der netop er startet i et nyt forhold så til? De lytter til den festlige clubbanger "Don't Wanna Go Home" med den kommercielle R 'n' B-sanger Jason Derulo. Den indeholder lyrik som:

"From the window. To the wall. This club is jumping. Till the morn'(ing)"  

Facebook har offentliggjort den fulde liste over musik til nystartede og afsluttede forhold (se her). 

Selv om studiet understøtter teorien om, at musikvalg afspejles i folks forholdsstatus, så er det mest chokerende fund (for forfatteren af denne artikel) Facebook-folkets generelle musiksmag. Jason Derulo som kærlighedssang?! Seriøst?!! Men nok om det og mere om hjernen. 

Musik går i hjertet... og hjernen 
Facebook-undersøgelsens resultat giver mening, hvis man ser på, hvordan musik påvirker os. 

Folk lytter til musik af samme årsager, som de har sex og tager stoffer. Det konstaterede neuropsykologen Valorie Salimpoor, da hun i 2011 fremlagde sine undersøgelsesresultater i forelæsningsrække med den hippe titel “Sex Drugs and Rock and Roll” på Stanford University.

Musik er er nemlig mildt afhængighedsskabende, fordi hjernen udløser "feel-good"-stoffet dopamin, når bevægende musik spiller. Lignende resultater er andre forskere også  kommet frem til senere

Dopamin-frigivelsen fra hjernen kan derfor tilbyde en biologisk forklaring på, hvorfor musik siden begyndelsen af menneskets historie har været en stor del af emotionelle eller rituelle begivenheder. Den forstærker simpelthen emotionelle følelser, og derfor kan det være, at vi skal begynde at sige:

"Hjerne rimer på smerte"  

Hvis du har et knust hjerte, kan du her høre den sang, dine følelsesfæller hører mest på Spotify

Hvis du til gengæld er nyforelsket er her sangen for dig: