Facebook-droner bliver store som fly

Når det amerikanske internetselskab Facebook kommer til at levere internetforbindelser til verdens udkantsområder med droner, bliver det med droner lige så store som rigtige fly.

Facebook vil levere internet til udkantsområder i verden ved hjælp af droner. Og de skal være lige så store som rigtige fly, lyder det fra Facebook. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De bliver store som rigtige fly, når Facebook sender droner i luften for at sikre internetforbindelser til udkantsområder i verden.

Tidligere i år annoncerede det amerikanske internetselskab planen om at levere internetforbindelser til fjerntliggende områder af verden, hvor det er vanskeligt at få netadgang i dag ved hjælp af droner. Til at eksperimentere med at udvikle droner og satellitter til at klare den opgave, oprettede selskabet i marts udviklingscenteret »Connectivity Lab«, hvor der arbejdes på nye måder til at skabe forbindelse til internettet på jorden, i luften og i kredsløbet.
Dengang lød planen, at blandt andet højtflyvende droner, som er i stand til at være i luft i månedsvis, skal levere internetadgangen.

Nu forklarer teknisk direktør i Facebook Connectivity Lab Yael Maguire i et interview til en konference afholdt af teknologimediet Mashable, at det vil blive droner så store som rigtige fly, der kommer til at skulle klare den opgave. Ikke droner, som de fleste har set eksempler på i dag.

»For at kunne flyve den type fly - ubemandede flyt som skal flyve i måneder eller måske år ad gangen - er vi nødt til at flyve over vejret og over al lufttrafik. Det er omkring 60.000 til 90.000 fod. Og normalt flyver fly ikke der - og slet ikke droner,« siger Yael Maguire til Mashable.

Hertil forklarer han, at flyene ventes at blive omkring lige så store som kommercielle fly, som en 747, men at de er nødt til at være meget lettere. Et af de flymodeller, som udviklingscenteret arbejder på har en længde svarende til omkring seks eller syv Prius-biler, men vægten svarer til omkring fire Prius-hjul, lyder det fra Yael Maguire.

Det var i marts, at Facebook annoncerede det nye udviklingscenter og løftede sløret for planerne om at levere internet til verdens udkantsområder med droner. Målet er at nå ud til den del af verdens befolkning, som fortsat ikke har adgang til internettet.

Inden årets udgang ventes det, at tre milliarder mennesker i verden har adgang til internettet. Det har en prognose fra Den Internationale Telekommunikationsunion (ITU) vurderet tidligere i år. Det vil betyde, at det ved udgangen af 2014 er omkring 44 procent af verdens befolkning, der har netadgang. Geografisk fordelt vil tæt på en tredjedel - eller 31 procent - af husholdningerne i udviklingslande være forbundet til internettet, mens det gælder for 78 procent i udviklede lande.

Der er altså fortsat store geografiske forskelle på, hvor forbundne verdens befolkning er til internettet. Mens tal fra 2013 viste, at 90 procent af de 1,1 milliarder husstande, som står uden netadgang, findes i udviklingslandene, sker der en stigning frem til udgangen af 2014.
Hvor sidste års analyse viste, at internetudbredelsen i Afrika var på 16 procent, vil den ved udgangen af 2014 ligge på 20 procent, lyder det i analysen fra ITU, der henviser til, at tallet i 2010 lå på ti procent.

Det vil ved udgangen af året være borgere fra udviklede lande, der udgør to tredje dele af verdens internetbrugere, og det vil fortsat være folk fra udviklingslande, der udgør 90 procent af de borgere, som ikke har internetadgang.
Facebook-topchefen Mark Zuckerberg har med lanceringen af organisationen Internet.org tidligere sat ind for at få øget andelen af borgere i verden med adgang til internettet.

Tidligere på måneden lød det da også fra selskabet, at Facebook vil åbne et kontor i Afrika i 2015. En af ti afrikanere logger ifølge selskabets egne data ind på Facebook hver måned - og det fleste gør det fra mobiltelefoner.