Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det sociale netværk Facebook har præsenteret sit første hardware-projekt. I de sidste to år har en lille gruppe af Facebook-teknikere arbejdet med at designe et helt nyt datacenter helt fra bunden. Facebook har designet og bygget sine egne servere, strømforsyninger, server-racks og backup-systemer.
Det færdige datacenter er nu i drift i Prineville i Oregon, USA, og Facebook fortæller, at man har opnået imponerende resultater. Det nye datacenter bruger 38 procent mindre energi og koster 24 pct. mindre end de eksisterende datacentre.
Læs også: Google vil i flæsket på Facebook
Nu vil Facebook dele sine erfaringer med andre virksomheder gennem det såkaldte »Open Commute Project«. Som det første skridt har Facebook offentliggjort de tekniske specifikationer og det mekaniske design for den hardware, som bruges i datacenteret, herunder bundkort, strømforsyninger og kabinetter.
Prineville har opnået en såkaldt »power usage effectiveness« (PUE) på 1,07, mens de eksisterende Facebook-faciliteter har en PUE på 1,15.
Facebook deler ud af sine erfaringer
De tekniske specifikationer er nu tilgængelige på opencompute.org, hvor man kan hente dem og komme med sine egne forslag til forbedringer.
Læs også: Danskere fortryder deres spor på nettet
Facebook lægger op til et bredt samarbejde i it-branchen for at udvikle mere energieffektive it-arkitekturer. Blandt de første partnere i projektet er Intel, AMD og Quanta. I den næste fase vil man blandt andet samarbejde med Dell, HP, Skype og Zynga.
Dell skal således bygge sine egne servere, der bygger på specifikationerne fra Facebook.
Ifølge Facebook skulle det nye datacenter i Oregon være et af de mest energieffektive i verden, men miljøorganisationer har tidligere kritiseret placeringen i netop Oregon, hvor det meste af energien kommer fra forurenende kulkraftværker.
Tilmeld dig Tech og Videns ugentlige nyhedsbrev - det kommer hver torsdag.
Denne artikel stammer fra Berlingske Media's samarbejdspartner, ComON.dk