Facebook afviser at ville snage

Adgang til folks SMSer, kalender og kontakter er nødvendigt for at få Facebook til at virke på Android, lyder forklaringen.

Facebook forsøgte sig for et år siden med en særlige Facebook-udgave af Android, Home, hvor Facebook-software indtog den dominerende plads på telefonen. Det blev aldrig noget hit, for lysten til pludselig at dele hele sit liv med det sociale netværk, som dermed fik langt videre adgang til telefonens oplysninger, hvor folk befinder sig o.s.v., var ikke overvældende. Arkivfoto: Josh Edelson, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Josh Edelson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Facebook afviser at ville snage i folks SMS-beskeder og kalender, men at det udelukkende handler om at få Facebook-applikationen til at fungere ordentligt på en Android-telefon, når den nye opdatering kræver tilladelse til at kunne læse SMS-beskeder, kontakter og kalender.

»Vi tager vor dataintegritet meget alvorligt hos Facebook. Ligesom andre applikationer behøver Facebook-applikationen en række tilladelser for at kunne fungere sammen med Android. Vi bruger kun disse tilladelser til at få tjenesten til at fungere,« siger Jan Fredriksson fra Facebooks nordiske PR-bureau, Northern Link PR, i Stockholm.

»Lyder skræmmende«

Det norske datatilsyn har allerede fået flere henvendelser fra bekymrede brugere, og fagdirektør Atle Årnes er ifølge det norske dagblad Dagens Næringsliv bekymret for, at mange ikke forstår eller gider at læse betingelserne og derfor blot svarer ja uden at vide, hvad de dermed har accepteret.

Facebook er »klar over, at nogle af disse tilladelser lyder skræmmende«, som der står på en hjælpeside på Facebooks hjælp til mobilapplikationer.

Her forklarer Facebook selv, at grunden til, at den opdaterede Android-applikation skal kunne læse folks SMS- eller MMS-beskeder, for eksempel er, at »hvis du føjer et telefonnummer til din konto, kan vi automatisk bekræfte dit telefonnummer ved at finde den bekræftelseskode, som vi har sendt via SMS«.

Kan ikke spørge hen ad vejen

Som eksempel på, hvad Facebook bruger tilladelsen til at læse eller skrive til kontaktbogen, nævnes: »Med denne tilladelse kan du importere dine telefonkontakter til Facebook og synkronisere dine Facebook-kontakter på din telefon«.

Og som eksempel på, hvad Facebook bruger tilladelsen til at læse kalenderbegivenheder samt fortrolige oplysninger, nævnes: »Hermed kan appen vise din kalendertilgængelighed (på baggrund af din telefons kalender), når du får vist en begivenhed på Facebook«.

Facebook forklarer, at grundproblemet er, at Android ikke tillader, at man spørger hen ad vejen, når situationen opstår, hvor der kan være brug for en adgangstilladelse. Tilladelserne skal gives på forhånd, når man installerer en Android-applikation, hvor man som bruger ikke selv kan vælge, hvad man vil give lov til, men blot svare ja eller nej til, at applikationen installeres, som den er.