Få din egen rumstationalarm

Nu giver NASA dig mulighed for at opdage Den Internationale Rumstation, lige når den suser hen over din bolig.

Den Internationale Rumstation, ISS, er et imponerende syn. Her et billede fra 2011 under sammenkobling med den hedengangne rumfærge Endeavour. Foto: NASA/ESA Fold sammen
Læs mere
Foto: PAOLO NESPOLI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lige før Solen står op, og lige efter den går ned, er Den Internationale Rumstation det klareste objekt på himlen efter Månen.

Men hvis man ikke ved, hvor det største menneskeskabte objekt i rummet befinder sig, vil man enten ikke opdage det eller måske forveksle det med en fjern og overordentlig hurtig flyvemaskine.

Men det er der nu råd for. NASA har nemlig lanceret en service, som vil sende information til din computer eller mobiltelefon, nogle få timer før den godt 100 meter brede rumstation suser hen over din bolig mere end 300 km over Jorden.

Den nye service med navnet spotthestation.nasa.gov dækker hele verden og er udviklet i forbindelse med rumstationens 12 års fødselsdag.

- Det er virkelig bemærkelsesværdigt at se rumstationen flyve hen over hovedet på en og erkende, at mennesker har bygget et kredsløbs-kompleks, som kan ses af næsten alle - bare man kigger op i det rette øjeblik, udtaler NASA-chefen William Gerstenmaier.

NASA vil kun udsende "rumstation-alarm", hvis stationen befinder sig mindst 40 grader over horisonten, og hvis passagen er langvarig nok. Det kan blive alt fra én til to gange om ugen til én til to gange om måneden - afhængig af stationens kredsløb. Et enkelt jordkredsløb varer ca. halvanden time.

Den Internationale Rumstation, der i øjeblikket bebos af seks astronauter, er synlig for omtrent 90 procent af klodens befolkning, herunder for mennesker i Nordeuropa.