Få bugt med myggen

Gode råd, hvis myggen har været efter dig.

- Hensigtsmæssig påklædning. Det vil sige tykke, lange bukser og langærmede trøjer. Myggene stikker specielt i de tidlige morgentimer og sidst på dagen, og her er det derfor særlig vigtigt at klæde sig fornuftigt på

- Afskrækningsmidler mod myg. Smør på de hudområder, der er udækkede eller dækket af tyndt tøj. Myggemidler skal påsmøres i et tyndt lag. Husk at være forsigtig omkring ansigtet, hvor huden let blive irriteret og svie.

Myggemidler indeholder stoffer, som myggene ikke kan lide. Der er forskellige midler som creme, spray eller stift.

  • Citronellaolie, der er et naturprodukt, der ikke er giftigt og ikke irriterer huden. Effekten er på ca. tre timer.
  • Eukalyptusolie, der virker på samme måde som citronella.
  • Kokosolie, der også er et naturprodukt. Men virkningen kan være op til otte timer.
  • HIPC (hydroxy-isobutyl-piperidin-carboxylat) er et syntetisk fremstillet stof. Der er blandt andet lavet en serie af produkter under navnet Autan.
    Autan Active indeholder 20 procent af stoffet og er specielt udviklet til mennesker, der færdes meget i naturen. Den beskytter i seks timer. Autan Family er et mildere middel, der kun indeholder 10% HIPC. Produktet er med aloe vera og er specielt udviklet til familier med børn som creme eller milk-lotion. Autan Family beskytter op til fire timer. Midlet må ikke bruges til børn under Midlet må ikke anvendes til børn under tre år eller på særlig følsom hud.
  • p-menthan-3,8-diol et syntetisk duftstof. Produktet Mosi-guard fremstilles heraf. Det beskytter i op til seks timer og virker også mod mitter, flåt og fluer. . Findes som en spray, stift og roll-on. Mosi-guard bør ikke anvendes til børn under tre år, uden lægens anbefaling.

Men hvad skal man vælge. Ifølge Sundhedsguiden.dk er alle omtalte midler godkendt af Miljøstyrelsen og kan købes på apoteket. Overfølsomhed overfor de enkelte duftstoffer kan forekomme, men ellers har midlerne til myggeafskrækning ingen kendte bivirkninger.

Tidligere har de foretrukne myggemidler været jungleolie og MyggA, der indeholder diethyltoluamid. Men Miljøstyrelsen har forbudt stoffet i Danmark.

Hvis man bliver stukket anbefaler Sundhedsguiden.dk, at lindre kløen kløestillende midler. Guiden anbefaler Mepyramin 2% stift eller creme, der blandt andet indeholder antihistaminer.

Hudirritaionen kan også nedsættes, hvis man straks efter stikket, suger giften ud med en insektsuger, en plastiksprøjte eller lignende.

Et gammelt husråd er at lægge et stykke fugtet sukkerknald på insektstikket.

Kilde: Sundhedsguiden.dk og Rødovre Apotek