Europarådet vil forbyde trådløse netværk på skoler

En ny rapport advarer om mulig sundhedsfare fra mobiltelefoni og trådløse netværk.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forbyd mobiltelefoner og trådløse computernetværk i klasseværelser og skoler. Sådan lyder den konkrete anbefaling i en aktuel rapport fra et udvalg under Europarådet. Debatten om den mulige sundhedsfare fra mobiltelefoni har raset i mange år, men der er stadig ingen entydige beviser for, at det er skadeligt for den menneskelige krop.

Men Europarådet mener at man bør anvende forsigtighedsprincippet og fastsætte meget lave grænseværdier, indtil man er helt sikker på, at den elektromagnetiske stråling er ufarlig. Der henvises til sundhedsfarlige substanser som asbest, benzin med bly og tobak, hvor man også længe troede at det var ufarligt.

Europarådet forlanger også en grænseværdi på 0,2 volt per meter. Det er meget lavt i forhold til de normale grænseværdier, der er fastsat af WHO. De ligger på mellem 41 og 65 volt per meter.

Hvis man sætter grænseværdien ned til 0,2 volt, bliver det meget svært at opretholde den nødvendige signalstyrke til mobil dataoverførsel.

Dertil kommer, at det kan blive nødvendigt at installere langt flere antennemaster end i dag.

I Schweiz har man en meget lav grænseværdi for strålingen fra antennemaster, og det har netop ført til at antallet af master er øget betydeligt i de seneste år.

Rapporten fra Europarådet anbefaler også at der bør gennemføres informationskampagner for at oplyse lærere, forældre og børn om den mulige sundhedsrisiko ved at bruge mobiltelefoner i en meget ung alder.

Men det kan blive svært at tilrettelægge en sådan kampagne, når de videnskabelige fakta stadig ikke er på plads.

Læs også: Disse mobiltelefoner afgiver mest stråling

Tilmeld dig Tech & Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag!

Denne artikel stammer fra Berlingske Medias danske samarbejdspartner, ComON.dk.