EU vil straffe cyberkriminelle hårdere

Europa-parlamentet har vedtaget hårdere straffe for en bred vifte af IT-kriminalitet. Det vil med nyt direktiv kunne straffes med op til fem år.

Europa-parlamentet har vedtaget nyt direktiv, der lægger op til hårdere straffe til IT-kriminelle. Det forventes formelt vedtaget meget snart. Foto: Iris / Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Cyberkriminielle, der dømmes for at stå bag botnet, skal straffes med mindst tre år i fængsel. Det mener europæiske politikere, der vil straffe internetkriminalitet hårdere, skriver BBC.

Det er Europa-parlamentet, der har vedtaget et udkast til et nyt direktiv, der vil give hårdere straffe til en bred vifte af IT-kriminalitet. Samtidig skal det øge samarbejdet mellem medlemslandene om at efterforske forbrydelser og retsforfølge lovovertræderne.

»Gerningsmændene bag stadig mere sofistikerede angreb og producenter af relateret og skadelig software kan nu blive retsforfulgt og vil stå til tungere straffe,« oplyser EU-kommissær for indre anliggender Cecilia Malmström ifølge BBC. 

Brug af botnet og datatyveri

Direktivet bygger på EU-regler, der har været gældende siden 2005, men introducerer nye lovovertrædelser som botnet, tyveri af fortrolige data og brug af værktøjer, der understøtter IT-kriminalitet.

Det vil eksempelvis sige tyveri af adgangskoder eller brug af botnet, der typisk bruges til udsendelse af spammail og cyberangreb. Desuden er anbefalingen i direktivet, at kriminelle involveret i nogle af forbrydelserne, bør stå til minimumsstraffe.

Den længste straf fastsættes til fem års fængselsdom og skal gives til kriminelle, der udøver alvor skade på systemer eller angriber computere, der kontrollerer kritiske dele af landets infrastruktur - såsom kraftværker, transport eller offentlige netværk.

Det er højere end den nuværende straf i de fleste medlemslande, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Virksomheder, der opnår fordele af brug af botnet eller brug af hackere, der stjæler hemmelige data, vil ifølge de nye regler bliver holdt ansvarlige for lovovertrædelser begået på deres vegne.

Direktivet forventes formelt vedtaget meget snart, hvorefter medlemslandene ifølge BBC har to år til at omsætte det til national lovgivning.