EU vil skride ind mod overvågning af din mobil

Efter skandalen om iPhones, der overvåger deres ejere, vil EU have klare linjer om, hvor tæt Apple og Google må gå. Men det kan skabe omfattende problemer for smartphone-producenterne.

Det blevet nemmere at overvåge hele verdens smartphone-brugere. For nemt, mener EU, der nu vil have regler på området. Fold sammen
Læs mere
Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal være helt klare linjer om, hvor meget mobilproducenter må overvåge deres kunder - og kunderne skal advares og have mulighed for at sige nej tak.

Sådan lyder et par af de krav, som EU nu barsler med, ovenpå de seneste ugers balllade om først iPhonen og nu også Googles Android-system.

Senere denne måned vil EUs såkaldte Artikel 29-udvalg offentliggøre en betænkning om smartphones og de mængder af data, som telefonerne registrerer om deres ejere, afslører Wall Street Journal.

Artikel 29-udvalget er en permanent arbejdsgruppe i EU, som arbejder med alle slags spørgsmål om persondatabeskyttelse - og selv om udvalget ikke selv kan lovgive, bliver udvalgets holdninger betragtet som rettesnor for hvad man må og ikke må på området.

Hardlinere på banen

Tidligere har EUs kommisær for retslige anliggender, den tidligere kommisær for informationssamfundet, Viviane Reding råbt om problemerne, og både hun og den nye digitale kommisær, Neelie Kroes har annonceret, at der nu vil blive strammet op på området.

Netop de to kommisærer er kendt for at være de blandt de mest hårdkogte tilhængere af regulering på områder, hvor erhvervslivet ikke selv formår at finde en balance.

Udvalget vil med stor sandsynlighed vælge at konkludere, at såkaldt geolokaliseringsdata er privat data - og dermed underlagt skrappe juridiske krav, der har til hensigt at beskytte EUs borger mod udnyttelse.

Hele sagen er blevet højaktuel efter de sidste par ugers sager, hvor både Apple, Sony og nu også Google har måttet en tur i skammekrogen.

iPhonen gemmer en masse

Før påske kom det frem, at Apples iPhone gemmer en fil med oplysninger om alle de steder, hvor brugeren har været. Det er data, som er baseret på mobilmaster og trådløse netværk, som telefonen løbende kan ‘se’ på sin vej rundt i verden. Disse data hober sig op over tid - og giver et meget præcist billede af, hvor iPhone-ejeren færdes.

Teknikken har til hensyn at gøre geolokaliseringstjenester hurtigere, så man eksempelvis ikke behøve at vente i mange minutter på, at telefonen finder et brugbart GPS-signal. Det er også nødvendigt, hvis man eksempelvis vil bruge lokaliseringstjenesten Facebook Places, som Facebook-folket bruger til at offentliggøre deres færden rundt i verden.

Problemet er blot, at en sådan fil med alle data om brugernes adfærd og vaner kan give folk ekstreme problemer hvis den falder i hænderne på forkerte - og hvad værre var, havde Apple end ikke ulejliget sig med at kryptere filen, der dermed var ret let at åbne for fremmede.

Skandalen døbt location-gate

Da sagen kom frem udviklede den sig eksplosivt i USA, hvor Apple i lyntempo måtte forklare sig - og selskabet hævdede da, at det faktisk var en fejl i telefonen, der fik den til at gemme så meget data.

Apple udsendte kort efter en opdatering, der løste problemerne.

Alligevel måtte både Apple og Google i den forløbne uge møde op i den amerikanske kongress og forklare, hvorfor selskaberne finder det nødvendigt at overvåge deres brugere. Mens Apple pure har afvist at indsamle de loggede oplysninger, er Googles forklaring noget mere grumset.

Efterfølgende blev Google mødt af et sagsanlæg fra en kvinde, der følte sig forulempet af sin Android-telefon, fordi den indsamler en masse data om kvinden, hendes færden og hvad hun bruger telefonen til og leder efter på nettet. Sagen fik en del omtale i amerikanske medier, fordi det er en af de første gange at det for alvor vil blive testet, hvor tæt på folks privatliv, selskaberne må gå.

Krav om indgreb

En amerikansk politiker har sågar rejst krav om en skrap lovgivning på området - hvilket Microsoft, der også laver mobil-software, har støttet.

Når mobilproducenter som Google overhovedet har en interesse i, hvad Hr. og Fru Danmark - og Hr. og Fru Verden render og laver, skyldes det især reklamer. Jo mere Google ved om folk, deres præcise GPS-position og deres adfærd, jo mere relevante kan Google gøre de annoncer, der medvirker til holde Googles tjenester gratis.

Det samme gælder de mange app-udviklere, der udvikler gratis, men annoncefinansierede apps, og som også står under anklage for at høste data om folk uden at have fået udtrykkeligt lov til det.

Mens der i USA primært er rejst krav om, at brugerne skal have mulighed for at vælge sporingen fra, varsler EU altså nu en mere hårdkogt stil mod sporingen.

Skal give lov

EU, der for nyligt lovgav mod en anden slags sporing - de såkaldte computer-cookies - har en ganske stram persondatalovgivning, og hvis Artikel 29-udvalget vælger at konkludere, at geolokaliseringsdata er private data, også selv om de indsamles anonymt, skal Apple og Google overholde en masse stramme regler for beskyttelse af disse data - og indsamlingen af dem er kun tilladt, hvis forbrugerne udtrykkeligt giver lov til det.

Samtidig skal det afklares, om Google og Apple uden videre må videregive disse data til andre - for eksempel Facebook Places, Foursquare eller danskudviklede Endomondo.

En række europæiske lande har allerede iværksat særskilte undersøgelser af de store producenters indsamling af data om folk - men skrider EU ind med lovgivning på området, kan det få store konsekvenser for selskaberne. EU tidligere været meget skarpe i sine afgørelser overfor eksempelvis Microsoft, der blev tvunget til at give brugerne det frie valg, hvilken browser de ville have installeret - og dermed forbudt at bruge sin dominernede position til at udbrede selskabets egen browser, Internet Explorer.