EU vil binde mobilkunder i et år

Nyt EU-indgreb fjerner udlandspriserne på mobiltelefoni og internetforbindelse men lægger op til, at danskerne fremover kan bindes i et år til deres teleselskab mod nu seks måneder. Forbrugerrådet håber på, at forslaget udgår.

Også forbundskansler Angela Merkel betaler højere priser, når hun bruger mobiltelefonen i udlandet. Og det skal være slut, mener EU, som dog samtidig vil indføre et års binding til teleselskabet i hele Europa. I Danmark må privatkunder højst bindes i seks måneder. Arkivfoto: Yves Herman, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: YVES HERMAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne skal til at vænne sig til at være tvangsbundet til deres teleselskab i fremover et helt år mod nu blot seks måneder, hvis EUs nye forslag om at ensrette det europæiske mobilmarked og afskaffe overpriser på at bruge mobiltelefonen og internetforbindelsen i udlandet går igennem.

»Det er en alvorlig forringelse for de danske forbrugere, men også for teleselskaberne, at bindingstiden skal ensrettes og dermed bliver sat op til 12 måneder. For teleselskaberne har jo den store fordel af de korte bindingsperiode, at de kan bruge flere penge på netværket i stedet for at give tilskud til telefonerne. Så Danmark skal kæmpe for at bevare de seks måneder og gerne få bindingsperioden pillet ud af selve EU-pakken,« siger Martin Salamon, økonom i Forbrugerrådet, til Berlingske.

Ret skeptiske

EU-Kommissionen fremlægger torsdag - selv om det skulle have været onsdag - en større plan, der skal ensrette det europæiske telemarked med henblik på at give ens vilkår overalt i de 28 EU-lande. Blandt andet skal udlandstaksterne - den såkaldte roaming - afskaffes fra juli 2016.

»Det er godt at tage fat i roamingen, for danskerne betaler mere end ti gange højere takster end de nationale priser. Til gengæld vil EU tilskynde teleselskaberne til at gå sammen i alliancer og i sidste ende blive til de paneuropæiske selskaber, som EU så gerne ser. Så de fordele, som forbrugerne vil få ved en fjernelse af roamingen, vil langt blive overskygget. Derfor er vi ret skeptiske,« siger Martin Salamon.

Han frygter, at det vil gå ud over konkurrencen, og at de små selskaber kommer i klemme.

»Det bliver sværere at komme ind som ny spiller, og forbrugerne får sværere ved at skifte selskab, når servicen forringes,« siger Martin Salamon.

Samme Internet for alle

EU vil også sikre, at Internettet forbliver ens for alle uden mulighed for, at f.eks. giganter kan betale sig til højere hastighed ud til kunderne end konkurrenterne, eller at teleselskaberne kan finde på at tage betaling for, at man bruger internetforbindelsen til at telefonere gennem à la internettelefoniprogrammet Skype. Men også her trænger EU-forslaget, som det hidtil har set ud, til en opstramning, »så al usikkerhed er væk,« som Martin Salamon udtrykker det.

Når EU-pakken fremlægges torsdag, begynder forhandlingerne.

»Heldigvis er der en forhandlingsperiode, hvorunder man kan få luget ud og rettet op, for det er der behov for. Det kan være, at hele blokke falder ud, eller at forslaget bliver kraftigt beskåret,« siger Martin Salamon, der vurderer, at der vil gå seks-otte måneder, før forslaget - i sin nuværende eller ændrede form - træder i kraft.

De 28 EU-lande skal drøfte planen i oktober, og også EU-Parlamentet skal sige god for den.

Lavere priser = større forbrug

Kommissionen ønsker at gøre op med roaming, fordi det hæmmer muligheden for et ægte, indre marked, fordi folk ikke tør bruge deres udstyr, når de er udenlands. EU har gennem flere år tvangssænket priserne på tale og SMS hvert år og tog for nylig også fat på at tvangsnedsætte datapriserne. Neelie Kroes har dog ikke lagt skjul på, at målet er totalt ens priser i hele EU, fordi der teknisk ikke er noget, der berettiger, at det skal koste mere at bruge sin telefon og internetforbindelse i udlandet. Omvendt forventer Kommissionen, at afskaffelsen af roaming vil få folk til at benytte forbindelserne i et omfang, som vil sparke økonomi for 110 milliarder euro om året ind i EU-området og sikre en langt hurtigere udbygning af højhastighedsforbindelser, der skal bringe EU helt frem i skoene på internationalt plan.

Anslået kommer omkring ti procent af teleselskabernes omsætning fra roaming. Der er dog stor forskel på indtjeningen i Nordeuropa og Sydeuropa, hvor sidstnævnte trækker flere ferieturister til.

Fælles telemyndighed droppet

Ifølge brancheforeningen GSMA bidrager den europæiske telesektor til 2,1 procent af Europas bruttonationalprodukt og sikrer 390.000 jobs. Sammenlagt betalte teleselskaberne i 2012 53 milliarder euro til statskasserne og yderligere 17 milliarder euro for mobillicenser.

Et tidligere EU-forslag om fælles regulering af telemarkederne i alle lande gennem en ny, overordnet telemyndighed er derimod droppet i det nye forslag.

Et forbud mod roamingtakster vil kun gælde i de 28 EU-lande, ikke i resten af verden, som EU ikke regulerer.