EU tvinger mobilpriser ned

Endnu et indgreb mod mobil-chok gled i går smertefrit gennem EU-parlamentet. Til sommer bliver din mobil markant billigere at bruge på ferien.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Endnu et EU-indgreb mod løsslupne priser for at bruge mobilen i udlandet blev torsdag en realitet, da EU-Parlamentet endeligt vedtog en række reguleringer af de såkaldte roaming-priser.

Indgrebet blev foreslået tilbage i marts, og går videre end EU nogensinde før har gjort. Blandt andet kommer der nu loft over hvor meget det må koste at bruge dataforbindelsen i mobiltelefonen på ferien. Dermed gælder indgrebet også mobilt bredbånd.

Fra første juli koster det således blot 2,70 kroner i minuttet at ringe, 75 øre i minuttet at modtage et opkald, 84 øre at sende en sms og 6,52 kroner at hente en megabyte data, hvis man bruger sin danske mobil i et andet EU-land. Priserne er inklusive moms.

Vilde priser

For år tilbage var priserne for at tage mobilen med på ferie eksorbitante, og mange europæere vendte hjem fra ferien til chok-regninger. Det har over et par omgange fået EU til at gribe ind og tvinge priserne ned.

Især datapriserne får et stort nøk i den rigtige retning. Telebranchen har ellers løbende protesteret over EUs reguleringer på området, men slutbrugerpriserne for dataroaming har tidligere undgået EUs lovgivningshammer. Det stopper dog nu.

Billigere i fremtiden

Danske rejsende kan glæde sig over reguleringen allerede fra første juli i år, men festen stopper ikke her. Det netop vedtagne forslag indeholder nemlig en løbende regulering frem mod 2014, hvor priserne vil være presset ned til næsten det halve af, hvad de er nu. Til den tid vil det koste blot en 1,85 krone per megabyte at tjekke mails på ferien i EU.

Fra 2014 får rejsende mulighed for selv at vælge, hvilket netværk de vil bruge i det land, de rejser til, hvilket forventes at øge graden af konkurrence på området.

Se de kommende priser her