EU truer USA med at stoppe dataudveksling

USA skal afsløre omfanget af dataovervågning af europæere. Ellers risikere landet at få ophævet aftalerne med EU om udveksling af bank- og flydata, lyder truslen fra EU-parlamentet.

Europa-Parlamentet truer nu USA med at ophæve aftaler om udveksling af data om blandt andet flypassagerer, hvis USA ikke løfter sløret for omfanget af overvågning af europæere. Arkivfoto: Vincent Kessler / Reuters / Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: VINCENT KESSLER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Europa-parlamentet sendte torsdag aften et skarpt signal til USA om at afsløre omfanget af dataovervågning i Europa. Ellers kan USA stå over en ophævelse af to aftaler, der giver landet adgang til bankdata og data om flypassagerer i Europa indgået efter terrorangrebet 11. september 2001. Det skriver Reuters.

I en afstemning i Europa-parlamentet stemte 483 for, at USA skal lægge kortene på bordet for, hvad de overvåger af e-mail og kommunikationsdata i Europa. 98 stemte imod, og 65 undlod at sætte en stemme for eller i mod, at USA ellers risikerer at få ophævet aftalerne om informationsdeling. 

Begge aftaler om datadeling har været i vælten det seneste årti på grund af europæisk bekymring i parlamentet over, at USA får for omfattende adgang til europæiske data. Aftalerne går ud på, at det amerikanske finansministerium får adgang til data lagret i USA om internationale finansielle overførsler samt adgang til data om flypassagerer.

Et signal om vrede

Europa-parlamentet kan imidlertid ikke ophæve aftalerne uden støtte fra EU-regeringerne og Europa Kommissionen.

Det er dog usandsynligt, at det sker, men ifølge Reuters er afstemningen et klar signal om en udbredt vrede i medlemslandene oven på afsløringerne af, at den amerikanske spiontjeneste NSA har haft adgang til datalagre hos blandt andre Google, Facebook og Apple. Og det siden er kommet frem i det tyske magasin Der Spiegel, at USA hemmeligt har aflyttet flere af EUs kontorer og fået adgang til interne computernetværk.

Ovenpå afsløringerne af overvågningen i USA har EUs justitskommissær tidligere Viviane Reding også været ude og kræve en forklaring af USA på indsamlingen af data om europæere.

EU har i årevis krævet svar af USA på, hvordan en række love, som giver myndighederne større mulighed for at tilgå personlige data, påvirker EU-borgere og -virksomheder. Og EU har siden 2011 forsøgt at forhandle en transatlantisk databeskyttelsesaftale igennem, som skal begrænse USAs adgang til europæiske data.