EU truer Microsoft med ny gigantbøde

Softwaregiganten har ikke som aftalt givet folk frit valg til at vælge internetprogram i Windows 7.

Ligesom der er internetadgang fra efterhånden alle slags udstyr, skal der også være frit valg mellem de programmer, som man bruger for at komme på nettet - og det har Microsoft ikke levet op til, mener EU. Foto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU gør klar til at anklage den amerikanske softwaregigant Microsoft for ikke at have fulgt en afgørelse fra 2009 om at give folk et frit valg af, hvilket internetprogram de ønsker at bruge som deres foretrukne. Det kan udløse en gigantisk bøde.

»Næste skridt er at åbne en formel høring om selskabets brud på aftalen. Det arbejder vi på. Det bør ikke blive nogen langvarig undersøgelse, eftersom selskabet selv direkte anerkender at have brudt aftalen,« sagde EUs konkurrencekommissær, Joaquín Almunia, under et møde i den polske hovedstad, Warszawa.

Kan koste en tiendedel af den globale omsætning

Da EU i juli begyndte at se på forholdene, var det første gang nogen sinde, at et selskab var på anklagebænken for ikke at følge en afgørelse fra EUs konkurrencemyndigheder.

Hvis Microsoft bliver dømt, kan EU give en ny bøde på helt op til 10 procent af Microsofts globale omsætning.

Efter en klage fra den norske softwareproducent Opera vred EU-Kommissionen i 2009 armen rundt på Microsoft og krævede, at alle Windows-brugere - og de udgør henved 90 procent af alle personlige computere - skulle gives frit valg mellem, hvilket internetprogram de ønsker at bruge, når de vil på nettet, så de ikke er tvunget til at bruge Microsofts eget Internet Explorer, som kommer med som en del af Windows.

Ikke noget tilbud i Windows 7

Dengang blev problemet under stor bevågenhed løst ved, at Microsoft lagde en Windows-opdatering ud, som derefter afæskede brugerne et svar. I et omdiskuteret vindue kunne man vælge, hvilket af et par håndfulde programmer man ønskede at bruge, og eventuelt installere det.

Problemet er, at Microsofts Windows 7-system, som om en måned får en efterfølger i Windows 8, ikke har indbygget denne frit-valg-ordning men igen er født med Internet Explorer.

Microsoft har gennem de seneste ti år måttet betale over en milliard euro eller næsten 7,5 milliarder kroner til EU for konkurrenceforvridning.