EU skærper grænser for farvestoffer

EU's levnedsmiddelmyndighed skærper nu sine anbefalinger omkring farvestoffer, der anvendes bl.a. slik, kage og sodavand. De mistænkes for at forårsage hyperaktivitet hos børn og give allergi lignende symptomer, f.eks. nældefeber.

Det mest farvestrålende slik skal man syd for grænsen for at finde. Fold sammen
Læs mere

Slik og sodavand vil fremover miste farve – særligt syd for grænsen.

Efter at have kortlagt de eksisterende videnskabelige undersøgelser af seks omstridte farvestoffer, de såkaldte azo-stoffer, som bruges i bl.a.  slik, is, kager og sodavand, har EU's levnedsmiddelmyndighed, European Food Safety Authority (EFSA), nu besluttet at skærpe sine anbefalinger for tre af farvestofferne.

Det drejer sig om quinoline gul (E104), sunset gul FCF (E110) and ponceau 4R (E124), hvor EFSA nu sænker sine anbefalinger for det  ”acceptable daglige indtag” (ADI), der er defineret som den mængde et menneske kan indtage hver dag livet igennem uden nogen form for risiko. Nu bliver det så op til EU-kommissionen at udmønte anbefalingerne og sætte grænser for stoffernes indtagelse.

De pågældende farvestoffer bruges til at give fødevarer iøjnefaldende pangfarver, f.eks. i vingummi og stærk farvede sodavand, som særligt børn synes om.

- Mange farvestoffer i fødevarer har været brugt i årtier, siden de blev godkendt, og derfor gennemgår vi nu de data og undersøgelser, som er tilgængelige om de pågældende farvestoffer, herunder alle informationer omkring stoffernes sikkerhed. Formålet er at sikre EU's forbrugere bedst muligt. Vi gør dette arbejde systematisk for alle tilsætningsstoffer i fødevarer og er startet med disse farvestoffer, fordi der har været bekymring omkring dem, siger John Larsen, der er formand for EFSAs videnskabelige rådgivningspanel.

John Larsen siger, at man har skærpet anbefalinger for de tre farvestoffer af forskellige grunde – også selv om de foreliggende undersøgelser – herunder undersøgelse om hyperaktivitet – ikke giver videnskabeligt bevis for en entydig forbindelse mellem stofferne og utilsigtede virkninger. Men usikkerheden er kommet forbrugerne til gode.

Forbrugerrådet i Danmark har i flere år kæmpet for et forbud mod disse farvestoffer, der ikke har nogen ernæringsmæssig værdi, og ifølge en undersøgelse fra universitetet i Southampton kan medføre uro og hyperaktivitet hos børn. Foreløbig har de danske myndigheder og den danske fødevareindustri indgået en frivillig aftale, som betyder, at farvestoffer i vid udstrækning ikke længere bruges, mens de fortsat bruges i andre EU-lande, oplyser Mette Boye, afdelingschef i Forbrugerrådet.

- Det er rigtigt godt, at der bliver taget skridt til at sænke niveauet for disse stoffer i vores mad, men vi havde gerne set, at EFSA havde anbefalet et forbud mod disse stoffer. Det ville være den bedste måde at sikre, at børn ikke udsættes for disse stoffer. Det er positivt, at der sker noget, men vi havde ønsket en mere vidtgående konklusion, siger Mette Boye.

Hun peger på, at der findes gode alternativer til disse stoffer.
- De giver ganske vist ikke  helt de samme klare farver, men herhjemme har vi jo vænnet os til  drikke f.eks. Faxe Kondi sodavand, der ikke skriggrøn, men mindre grøn. Det skyldes at mange af disse farvestoffer allerede er udfaset i Danmark. De findes fortsat på det danske marked, men i mindre omfang. Tager man syd for grænsen, så er der fortsat mange af disse stoffer, siger Mette Boye.