EU siger god for ny mærkning af mobiltelefoner

Alle skal kunne se, hvor god eller dårlig en mobiltelefon er til at holde forbindelsen, inden de køber den. Fælles mærkningsordning er på vej efter dansk pres.

Mobiltelefonernes dårlige antenner - og navnlig de nyeste smartphonetelefoners - er en væsentlig årsag til, at mange oplever, at samtaler pludselig bliver afbrudt. Derfor skal telefonerne mærkes, så man ved, hvor gode eller dårlige de er til at holde signalet, mener den danske regering, som nu har fået EU-Kommissionens grønne lys for, at der kan komme fælles mærkning i alle 28 medlemslande. Foto: Albert Gea, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ALBERT GEA

BARCELONA: Der er grønt lys for, at de 28 EU-lande i fællesskab kan indføre en mærkning af mobiltelefoners antennekvalitet, så man let vil kunne se, om man hellere burde købe en anden telefon.

Det fastslår en ny EU-rapport og bakker dermed op om et ønske fra blandt andet den danske regering og den danske telebranche, som meget gerne ser en ensartet mærkningsordning. Alle undersøgelser i Danmark og Sverige viser nemlig, at der er himmelvid forskel - op til ti gange i styrken på radiosignalet - på, hvor gode antennerne er i de nyeste mobiltelefoner, og at det har afgørende indflydelse på, hvor ofte opkald falder ud. Det er derfor ikke altid udelukkende manglende eller dårligt placerede mobilmaster og -antenner, som er skyld i dårlige forbindelser.

Bred glæde over anbefalinger

EU-rapporten, »Technical support relating to performance of antennas of mobile phones«, fastslår, at de krav, der i dag stilles, ikke er nok til at sikre en ordentlig forbindelse, men at det vil være muligt at opstille faste krav til både antennekvaliteten og til en mærkning, så alle kan sammenligne, hvor gode eller dårlige mobiltelefonerne er til at holde forbindelsen, selv om signalet ikke er i top.

»Med Kommissionens undersøgelse har vi nu et solidt grundlag for at skride til handling på EU-plan. En fælles mærkningsordning vil bidrage til bedre mobildækning til gavn for forbrugere og virksomheder, særligt i de tyndt befolkede områder,« siger Karin Gaardsted, IT- og teleordfører for Socialdemokraterne.

Også den danske telebranches organisation, Teleindustrien, glæder sig over, at der er grønt lys til at indføre en mærkningsordning.

»Vi er tilfredse med, at Kommissionen bidrager med konstruktive anbefalinger, og forventer naturligvis, at mobilproducenterne rent faktisk gennemfører de forbedringer, som Kommissionen lægger op til,« siger direktør Jakob Willer.

iPhone og Lumia dumpede

Det er nu op til EU-Kommissionen at fremlægge konkrete forslag til, hvordan mærkningen skal ske, så den bliver ens i hele EU-området.

Erhvervsstyrelsen, som er øverste telemyndighed i Danmark, står bag de nylige antennekvalitetsundersøgelser, som førte til, at EU blev indblandet. Styrelsen har samtidig, som led i regeringens plan for bedre mobil- og bredbåndsforbindelser i hele Danmark, krævet, at teleselskaberne sørger for at opdatere deres dækningskort, så danskerne selv kan se, hvordan mobildækningen er i netop deres område. Det har hidtil været for uklart.

iPhone-telefoner fra Apple og Nokias topmodel i Lumia-serien dumper på stribe og hører til de smartphonetelefoner, der er dårligst til at holde signalet, viste den danske undersøgelse, som kom lige før jul, af de 22 populæreste mobiltelefoner i Danmark. De bedste telefoner er i rækkefølge Doro Phone Easy 605, Sonys Xperia Z, Sony Xperia Go og Samsung Galaxy III Mini. De dårligste er - nedefra - Nokia Lumia 925, Apple iPhone 5S, Apple iPhone 5C og Nokia Lumia 820.

Målingerne er lavet af Aalborg Universitet. De er foretaget på det såkaldte GSM-mobilnet på 900 MHz, som giver den bedste dækning i Danmark til tale, og det er netop tale, der er i fokus, ikke data.