EU rasler igen med sablen mod Google

Mobilstyresystemet Android kan meget snart blive en sag for EU-Kommissionen, som indsamler materiale for at belyse, om Google tryner sine konkurrenter.

Googles mobilstyresystem Android er på rekordtid blevet så udbredt, at næsten 85 procent af alle nye smartphonetelefoner leveres med Android. Det har fået EU til at rette søgelyset mod Google. Arkivfoto: Nelson Almeida, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: NELSON ALMEIDA

Når 85 af 100 nye smartphonetelefoner kommer med Googles styresystem Android, er der alvorlig grund til at se på, om internetgiganten udnytter sin størrelse til at tryne konkurrenterne.

Derfor planlægger EU efter fire års tilløb at sætte en egentlig, formel undersøgelse i gang af Android, skriver den amerikanske finansavis Wall Street Journal. I forvejen slås Google med EUs konkurrencekommissær, spanieren Joaquín Almunia, i en sag om tilsvarende trynen af konkurrerende selskaber og tjenester, når Google viser sine søgeresultater.

Spørgeskema varsler ny sag

EU har for nylig sendt spørgeskemaer med 40 spørgsmål ud til en række selskaber og bedt om beviser på »enhver skrevet eller uskrevet« aftale, der viser, at Google f.eks. kræver af mobilproducenterne, at de ikke fra fabrikken lægger applikationer eller programmer på, som konkurrerer med Googles egne Android-applikationer.

Altså at der f.eks. ikke lægges andre korttjenester på end Googles egen Maps.

Virksomhederne er blevet bedt om at svare senest 12. september. Dermed opnår Joaquín Almunia tid nok til at kunne sætte undersøgelsen i værk, inden EU-Kommissionen skiftes ud 1. november.

I myndighedernes søgelys verden over

Google er trods sit motto »Vær ikke ond« blevet så stor og omfangsrig en virksomhed, at myndigheder verden over er begyndt at gå hårdt til værks. Googles populære - og ofte gratis - nettjenester har nemlig så mange brugere, at Google selv kan indsamle en kolossal viden om folks færden og handlen og dermed skabe ret unikke profiler på hver enkelt bruger, der kan bruges til at målrette annoncer. Denne viden er også guf for enhver efterretningstjeneste, der gerne vil stikke snabelen ind og suge til sig.

Selv om Android, der bygger på styresystemet Linux, er gratis at anvende for alle, skal mobilproducenter, som ønsker at kunne bruge den nyeste udgave, skrive kontrakt med Google, som ifølge nyhedsbureauet Reuters kilder kræver, at mindst et bestemt antal Google-programmer installeres på telefonen fra fabrikken.

Google siger i en udtalelse, at Android forbliver, så »alle kan bruge Android uden Google, og alle kan bruge Google uden Android«. Google fremhæver desuden, at både konkurrencemyndighederne i USA og Sydkorea tidligere har undersøgt Googles Android-aftaler »og konkluderet, at der ikke var nogen grund til juridisk bekymring«.

Kommissær overvejer at kræve mere

EU-Kommissionen har mulighed for at give bøder, der udregnes på baggrund af virksomhedens omsætning - for Google altså et anseligt beløb, hvis undersøgelsen falder skift ud for internetgiganten.

Google og EU kom efter lang tids forhandlinger i februar 2014 overens med en aftale om Googles søgeresultater, hvor konkurrenter har klaget over, at Google favoriserer sine egne tjenester og samarbejdspartnere ved at sikre, at disse ender højere oppe på resultatlisten.

Men da aftalen blev offentliggjort, klagede en række af konkurrenterne og påviste mangler, hvilket fik EUs konkurrencekommissær til at meddele, at han nu vil overveje situationen.