EU og Sydkorea går sammen om 5G

Allerede inden udgangen af næste år skal der være enighed om, hvordan fremtidens mobilteknologi skal se ud, så man kan hente en hel film på seks sekunder. Aftalen kan bringe EU tilbage i front.

I Sydkorea, som er et af verdens bedst mobildækkede lande i verden, aftalte regeringen i januar med de store telekoncerner og -producenter en investeringsplan på 8,2 milliarder kroner for udvikling og opsætning af 5G-mobilteknologi. Nu indgår Sydkorea og EU en samarbejdsaftale, som kan bringe Europa med i front igen. Foto. Ed Jones, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ED JONES

For at tage føringen i videreudviklingen af mobiltelefoni går EU og Sydkorea nu sammen om den kommende 5G-mobilteknologi.

En større aftale mellem de to parter vil ifølge den amerikanske finansavis Wall Street Journal blive underskrevet i dag, mandag. Det skal sikre, at der inden udgangen af 2015 er enighed om teknologien og standarderne samt de nødvendige radiofrekvenser, så man ikke ender i et teknologisk kaos.

Hent en film på seks sekunder

Aftalen kan betyde, at Europa igen kommer op i front på telekommunikationsområdet. Svenske Ericsson, som er verdens største leverandør af mobiludstyr, påviste for få uger siden i sin halvårlige kortlægning af verdens mobile tilstand, at Europa halter bagefter. 40 procent af verdens mobiltrafik går gennem Ericsson-udstyr.

Det er navnlig en usammenhængende opbygning af 4G-/LTE-mobilnettene med fem-ti gange højere datahastighed end på 3G-mobilnettet, der har sendt EU bagud.

5G er tænkt som en videreudvikling af 4G-/LTE-teknologien og skal give endnu højere datahastigheder. I dag vil det tage omkring seks minutter at hente en film i HD-kvalitet af en times varighed. På 5G-nettet vil der blot gå seks sekunder.

Asien har lagt sig i front

Navnlig Sydkorea, Kina og Japan har gennem længere tid investeret store summer i at være med til at sætte standarderne for fremtidens mobiltelefoni. Alene kinesiske Huawei, som siden marts har stået for udbygning og vedligeholdelse af TDCs mobilnet i Danmark, investerer frem til 2018 600 millioner dollars eller 3,3 milliarder kroner i forskning og udvikling af 5G-teknologi.

EU kæmper for igen at komme forrest i vognen. Det var i Norden, at den første internationale mobilstandard på tværs af landegrænser, NMT (Nordisk Mobiltelefoni), blev opfundet, og det var i København, at verden enedes om den GSM-standard, som også kaldes for 2G, og som i dag er den globale teknologi, der bruges til tale.

Norden var med Ericsson og Nokia også fremme i forreste række med udvikling af udstyr og telefoner men har siden mærket konkurrencen tynge.

Store investeringer involveret

Den nye aftale vil betyde, at netop Ericsson, Nokia (som fortsætter med at producere mobilmaster m.m. efter at have solgt telefonerne fra til Microsoft), fransk-amerikanske Alcatel-Lucent og sydkoreanske Samsung og LG Electronics kommer til at arbejde tættere sammen. Samsung er verdens største producent af smartphonetelefoner.

Den sydkoreanske regering indgik i januar en aftale med de store teleselskaber og telefonproducenter i landet om fælles investeringer i at bygge 5G op.

EU-Kommissionen satte i december 2013 700 millioner euro (5,2 milliarder kroner) af til at fremme den europæiske udvikling af 5G.

Britisk-tysk pagt

I marts i år lovede den britiske premierminister David Cameron under et besøg sammen med den tyske kansler Angela Merkel på den store teknologimesse CeBIT i Hannover, at Storbritannien og Tyskland vil arbejde sammen om det fremtidige 5G-net ved at »lægge ideer sammen, dele data, forny og skabe de næste, store ideer«. Konkret vil Dresden Universität, King's College University i London og University of Surrey forske sammen.

5G skal samtidig for alvor gøre det muligt at skabe »Tingenes Internet«, hvor alt tænkeligt udstyr kobles sammen på nettet for at skabe nye muligheder og dermed en ny måde at leve og agere på.

»Dette har et enormt potentiale til at ændre vore liv. Vi er på kanten af en ny, industriel revolution, og jeg ønsker, at vi, Storbritannien og Tyskland, fører an,« sagde David Cameron og meddelte, at der er sat 88 millioner euro (656 millioner kroner) til at fremme forskningen i Tingenes Internet.

5G vil kræve nye telefoner

Det vil kræve nyt udstyr i master, opgraderet software i antenner og helt nye telefoner at kunne bruge 5G, når det engang kommer. De fleste taler om 2020, men først skal standarderne på plads, så man sikrer, at telefoner og computere virker verden over og ikke skal indrettes fra land til land.

Og i kampen om at være først gælder det naturligvis om at være den, der sætter standarderne, som de andre skal følge. Derfor er aftalen mellem EU og Sydkorea af stor strategisk vigtighed.