EU kræver Google-regler ændret

Folk skal udtrykkeligt give Google lov til at samkøre personlige data fra de mange nettjenester, siger EUs datatilsyn, der nu har bedt internetgiganten om at ændre sin privatlivspolitik.

Jacob Kohnstamm fra de europæiske datatilsyns fælles samarbejdsorganisation fremlægger EUs krav til Google i Paris. Googles nye privatlivspolitik overholder ikke EU-lovgivningen og skal derfor ændres inden for nogle måneder. Ellers kommer sagen for retten. Foto: Eric Piermont, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Googles nye privatlivsregler om brug af Googles mange tjenester skal ændres, så folk får lettere ved at fravælge, at Google kan indsamle oplysninger om dem.

Det kræver de 27 EU-lande, efter at datatilsynene med det franske som ankermand har gransket de bestemmelser, som Google 1. marts indførte, og som brugerne skal acceptere, når de anvender Googles mange tjenester. Ifølge Google selv sker det for at gøre det lettere for folk at bruge flere tjenester, men kritikere hævder, at Google dermed for første gang får mulighed for at samkøre brugerdata på tværs af omkring 60 tjenester, hvilket ikke hidtil har været muligt.

Google står i dag bag blandt andre e-posttjenesten Gmail, videotjenesten YouTube, billedtjenesten Picasa, netkontorpakken Google Docs og Facebook-konkurrenten Google Plus.

Skal ændres straks

Datatilsynene har gennem ni måneder gransket privatlivsreglerne og vil ikke kalde dem ulovlige men kræver alligevel, at internetgiganten klart melder ud, hvad formålet med at indsamle brugerdataene er, og hvordan det faktisk sker gennem de forskellige tjenester. Samtidig skal Google udtrykkeligt bede brugerne om at sige ja til, at oplysningerne må samkøres, hedder det i et brev, som det franske datatilsyn, CNIL, på vegne af EU har sendt til Google.

Grækenland, Rumænien og Litauen har ikke skrevet under. Det har til gengæld ikke-EU-landene Kroatien og Liechtenstein.

»Derfor skal Google ændre sin praksis, når man krydser data på tværs af sine tjenester til disse formål,« hedder det i brevet.