EU forbereder stor aktion mod Google

De europæiske databeskyttelsesmyndigheder er så utilfredse med Googles brugervilkår, at de i fællesskab forbereder en sag mod selskabet. Sagen kommer til sommer.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sagen om Googles ændrede brugervilkår og EUs utilfredshed med samme, er nu ved at udvikle sig til en regulær balladesag. Det sker efter at EU har erklæret sig utilfreds med Googles reaktioner på en række krav, som EU har stillet i sagen - og Google må nu forberede sig på at skulle ud i en større armlægning med de europæiske datatilsyn allerede til sommer.

Sagen begyndte for næsten præcis et år siden, da Google annoncerede, at selskabet nu ville sammenlægge de læssevis af forskellige brugervilkår, der gælder for selskabets tjenester, så brugerne i fremtiden kun skal forholde sig til een enkelt. Det ville, mente Google, gøre livet lettere for brugerne.

Samlet database

Kritikerne meldte sig dog øjeblikkeligt på banen og fremførte, at Google ved at sammenkøre de utallige data, der er samlet om brugerne, får et meget mere præcist billede af den enkelte brugers adfærd. Dertil lød kritikken, at en enkelt samlet database ville gøre katastrofen så meget desto større i tilfælde af hackerangreb eller andre sikkerhedsbrud - og sidst, men ikke mindst, var der kritik af, at brugerne ikke kunne fravælge sammenlægningen af databaserne.

I oktober skred EU, i form af det franske datatilsyn, til handling og bad Google om at forholde sig til kritikpunkterne og ændre praksis på en række områder. Blandt andet blev Google bedt om at oplyse brugerne bedre om hvad der foregik, og give brugerne øgede muligheder for selv at vælge, hvad der skulle lægges sammen. Google fik en frist til at overholde påbuddet - og det er den frist, der nu er udløbet.

Derfor forbereder EU nu, ifølge Reuters en stor sag mod Google, der skal få webgiganten til at makke ret.

Vi overholder loven

Google selv nedtoner sagen.

"Vi er i god dialog med det franske datatilsyn, og vi mener, at vi overholder europæisk lovgivning på området," siger Googles danske pressetalsmand, Christine Sørensen.

Mens Google selv har fremført, at de samlede brugervilkår gør det lettere at være bruger af Googles tjenester, er det imidlertid velkendt, at trækket vil gøre det lettere for Google at sælge annoncer.

Google har tidligere været under beskydning fra EU - blandt andet i sagen om indsamlingen af data fra privats netværk, der skete sideløbende med fotograferingen af gader og stræder i Googles Street View-projekt. Indsamlingen var et uheld, men behandlingen og sletningen af de indsamlede data, samt sagen om hvem, der vidste hvad, og hvornår de vidste, skabte efterfølgende en del ballade.