EU er utilfreds med Apple

EU-kommissær slår i bordet og opfordrer til flere sager mod Apple, som ikke vil overholde europæisk lovgivning om to års garanti på sine produkter - trods bøde.

Apple overtræder reglerne i 21 lande, og det er EUs justitskommissær, Viviane Reding, vred over. Foto: Jean-Christophe Bitt, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske IT-producent Apple blæser på EUs forbrugerbeskyttelsesregler, selv om der allerede er givet bøder.

Det vil EUs justitskommissær, luxembourgeren Viviane Reding, ikke finde sig i. Hun bragte derfor Apples navn frem som eksempel på, at forbrugerne får fejlagtig og vildledende oplysninger om deres juridiske rettigheder og garantier, da hun holdt tale på det europæiske forbrugertopmøde i Bruxelles.

Hårdere til værks

»Apple fik for nylig en bøde af de italienske myndigheder for vildledende annoncering af selskabets kommercielle garantier og for ikke at respektere den juridiske garanti på to år, som forbrugere har krav på i henhold til EU-lovgivningen,« sagde Viviane Reding.

Hun mener, at EU-Kommissionen skal gå hårdere til værks for at overvåge og håndhæve, hvordan de enkelte lande griber forbrugerbeskyttelsesreglerne an.

Apple selv giver kun et års garanti på hardware, men den går ikke i EU.

Misinformerer i 21 lande

Apple er derfor blevet sagsøgt af forbrugerorganisationer i Belgien, Luxembourg, Portugal og Tyskland på skriftlig opfordring fra EU-kommissæren i september 2012, og sagen i Italien er ikke afsluttet. Her fik Apple en både på 6,7 millioner kroner.

»Denne sag og de svar, som jeg har modtaget, siden jeg sendte brevet, har understreget temmelig tydeligt, hvorfor Kommissionen ikke bare kan side på sidelinien. Tiltagene for at håndhæve lovgivningen i disse typer af sager ender med at blive ret forskellige og usammenhængende på nationalt niveau. I mindst 21 EU-medlemslande informerer Apple ikke forbrugerne korrekt om de juridiske rettigheder, som de har. Det er simpelt hen ikke godt nok,« sagde Viviane Reding.