Etisk Råd lancerer website om robotter

Etisk Råd har netop lanceret et website, www.homoartefakt.dk, om de etiske aspekter af de kommende års forventede udvikling inden for robotteknologi. Vi spurgte rådet, om problemstillingen ikke er temmelig science fiction-agtig.

Bør robotter, der ligner mennesker eller dyr, have rettigheder? Er det i orden kunstigt at forbedre sin hørelse i en sådan grad, at man kan høre, hvad de snakker om inde hos naboen? Kan man etisk forsvare at lade demente mennesker knytte sig følelesesmæssigt til kæledyrsrobotter?

Den slags spørgsmål skal danskerne nu til at diskutere, for i dag lancerede Etisk Råd, statens rådgivende organ i etiske spørgsmål, et omfattende website - www.homoartefakt.dk - der sætter menneske og maskine til debat.

På sitet kan man i billeder og lyd møde fremtrædende videnskabsfolk, der bl.a. forsker i at udvikle androider, altså menneskelignende robotter, eller som målbevidst arbejder på at udvikle en chip, som skal indsættes i hjernen, hvorved man kan koble sig direkte op på internettet via sine tanker. Endvidere byder sitet på talrige essays og artikler om f.eks. kulturhistoriens behandling af robotter og cyborgs - altså mennesker, der er gjort kunstige.

"Vi har ikke i rådet taget officiel stilling til de mange etiske spørgsmål, som robotteknologien vil rejse. I stedet ønsker vi i første omgang at lade danskerne selv tage stilling," siger DR-programmedarbejder Klavs Birkholm, der i de seneste tre år har stået i spidsen for rådets arbejdsgruppe om mennesker og maskiner.

På sitet har danskerne imidlertid ikke mulighed for selv at deltage i debatten.

"Det er måske også en fejl, men det kan vi jo så ændre på hen ad vejen," siger Klavs Birkholm, der også erkender, at nogle danskere måske vil finde en robotetisk diskussion en anelse for science-fiction-agtig på nuværende tidspunkt:

"Men over hele verden investeres der milliarder på området, så problemstillingerne bliver snart endog meget relevante. Nu er vi for engang skyld på forkant med udviklingen i rådet."