Et glas rødvin om dagen kan bekæmpe tarmkræft

Nye dyreforsøg tyder på, at et stort glas rødvin om dagen både kan bremse og forebygge kræft i tyktarmen. Men det handler mest om at spise varieret, understreger dansk molekylærbiolog.

Foto: JEANNE KORNUM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et godt glas rødvin er ofte forbundet med hygge og selvforkælelse. Men drikken er også godt for helbredet.

Ny britisk forskning har igennem forsøg med mus fundet ud af, at stoffet resveratrol, der findes naturligt i rødvin, har en gavnlig effekt i forhold til at forebygge kræft i tyktarmen. Vel at mærke i en mængde på blot fem milligram, der svarer til et stort glas rødvin om dagen, skriver Videnskab.dk.

Man ved dog endnu ikke, om stoffet også kan forebygge tyktarmskræft hos mennesker, forklarer Ole Vang, der er molekylærbiolog og lektor på Institut for Natur, Systemer og Modeller på Roskilde Universitet.

»Det er næsten umuligt at dokumentere det i menneskeforsøg, fordi det ville kræve store grupper af mennesker og meget lang tid. Så det er urealistisk at forestille sig, at vi nogensinde kommer til at kunne få gennemført sådan et,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

»Men baseret på, hvad vi har af dyreforsøg indtil nu, ser det rigtig spændende og lovende ud,« understreger molekylærbiologen.

Det har længe været kendt, at resveratrol, der også findes i eksempelvis tranebær, blåbær og jordnødder, kan bremse kræftceller i at brede sig også hos mennesker.

Indtil nu har man dog troet, at det krævede mængder svarende til at drikke 200 glas rødvin om dagen for at få effekt.

Men på baggrund af museforsøgene prøvede det britiske forskerteam fra Leicester University at give en række patienter, der skulle opereres for tyktarmskræft, den meget mindre dosis, man altså naturligt kan få gennem kosten, og her viste effekten sig mindst lige så god som ved den store dosis, skriver Videnskab.dk.

Men de nye resultater betyder desværre ikke, at vi nu bare kan drikke os til et godt helbred, påpeger den danske molekylærbiolog:

»Problemet med rødvin er, at der også er alkohol i. Og risikoen for brystkræft er meget stærkt stigende hos kvinder i forhold til indtagelsen af alkohol,« påpeger Ole Vang.

Stoffet resveratrol er altså ikke i sig selv en »magisk tablet«, men kan helt sikkert bidrage til et godt helbred, hvis man får det i små mængder sammen med de andre gode stoffer, der findes i sund kost.

»Så min mors gamle råd om at spise varieret fungerer stadigvæk,« siger Ole Vang.

Det er da forskning, man får lyst til at skåle for.

Posted by Berlingske on 30. juli 2015