Et døgn med den nye iPhone 6S

Apples nye mobil kommer til Danmark om en uge. Vi giver de første indtryk af verdens måske mest avancerede mobil.

Berlingske har haft den nye iPhone 6S i hånden i godt et døgn. Fold sammen
Læs mere

Hvis du i forvejen har en iPhone6 fra sidste år, så behøver du ikke læse ét eneste ord mere i denne artikel.

Overhovedet. Bare fortsæt med dagens andre gøremål. Hej, hej, vi ses.

For selvom den nye iPhone 6S er en fantastisk telefon - måske verdens bedste? - så er ændringerne fra sidste års model alligevel for få og for små til at retfærdiggøre en omkostelig opgradering for langt de fleste.

Det er den umiddelbare vurdering efter at have haft Apples iPhone 6S i hånden i lige godt et døgn.

Samme design

For ja, den nye iPhone 6S er vanvittig lækker. Skærmen er funklende og skarp. Og artikler her fra b.dk er stadig sprøde på den lille håndholdte enhed.

Men bortset fra en vægtforøgelse på sølle 14 gram, så ligner og føles 6S’eren i høj grad som sin lillebror fra sidste år.

Rent designmæssigt skal man således også selv huske at hoste højt, når man lægger sin telefon frem på cafebordet: »Nå, ja, det er den nye iPhone«.

Ingen vil opdage det af sig selv.

Tryk på skærmen

Under den forstærkede aluminiumsramme har iPhone 6S fået ekstra kræfter - alt andet ville stride mod teknologiens naturlige udvikling i disse år.

Det betyder blandt andet mere ram og en hurtigere chip, og er man heftig bruger af sin mobiltelefon, så oplever man lige så naturligt denne forskel. Det hele går bare lidt hurtigere.

Men var der nogen, der klagede over hastigheden på iPhone6? Dem har jeg i så fald aldrig mødt. Utålmodige mennesker.

Det nye styresystem - det kalder Apple for iOS9 - gør generelt brugeroplevelsen bedre, men som altid udkommer også dette styresystem gratis til ældre iPhones, så heller ikke der findes der en undskyldning til at brænde omkring 6000 kroner af på en ny telefon.

Selv sælger Apple i høj grad den nye iPhone på det såkaldte 3D-touch, som kort fortalt betyder, at telefonen nu kan registrere, hvor hårdt du trykker på skærmen.

Potentialet her er måske stort - især indenfor spil - men lige nu er det mest af alt et gimmick, når man trykker hårdt på Instagram-app’en og få en genvejsmenu til ofte brugte funktioner.

Igen: Det øger hastigheden, men du lever fint uden.

Skyd dig selv

Den måske største overraskelse ved iPhone6S er nok kameraet. Og vel og mærke ikke umiddelbart det, som man normalt tager billeder med, selvom også dét har været forbi opgraderingsmaskinen.

Næ, bonussen ligger gemt i selfie-kameraet - det lille kamera på fronten af telefonen.

Her har Apple opgraderet fra et efterhånden noget sølle kamera til et 5 megapixel kamera, der samtidig er i stand til bruge den efterhånden store skærm som blitz, som Apple kalder Retina Flash.

Og det virker faktisk. Selfies er langt mere naturlige (altså i farverne, den kan endnu ikke fjerne dit duck face) og detaljerede, selv i virkelig elendigt lys på et tilfældigt værtshus.

Apple har også udviklet noget, de kalder Live Photos, der kombinerer dine billeder med en lille video.

Du kan helt sikkert læse om det andre steder på nettet, men herfra bliver meldingen: Det får du aldrig brug for.

Næste år

Det er med det noget kryptiske og meget lidt mundrette slogan »Det eneste, der er anderledes, er alting,« at Apple vil overtale verden til at købe iPhone6S.

På sin vis har Apple fuldstændig ret: Næsten alle funktioner har vitterligt fået et lille skub i den rigtige retning.

Det betyder også, at for eksempel den automatiske fingeraftryksgenkendelse er langt hurtigere. Ja, det er smart. Og iPhone 6S er uden den mindste tvivl en betydeligt bedre telefon end iPhone 6.

Men det burde ikke overraske.

Går man rundt med en to-tre år gammel smartphone, så vil tempoet på en iPhone6S opleves som en revolution eller en mindre rumrejse.

Men for alle andre:

Bare vent til næste år, hvor Apple med noget nær 200 procents sikkerhed er på gaden med iPhone7.

iPhone 6S sendes officielt på gaden i Danmark fredag den 9. oktober i to størrelser og med enten 16, 64 eller 128 gb hukommelse. Priserne er endnu ikke offentliggjort.