Er italienske videnskabsmænd ansvarlige for 309 jordskælvsofre?

Seks italienske videnskabsmænd og en embedsmand skal i retten efter jordskælvet i L’Aquila i 2009. De er anklaget for manddrab.

L'Aquila blev ramt af et kraftigt jordskælv 6. april 2009. Nu anklages syv videnskabsmænd for manddrab, fordi de ikke forudså jordskælv og advarede befolkningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRIS HELGREN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kan videnskabsmænd holdes ansvarlige for naturkatastrofer? Det spørgsmål skal det italienske retssystem nu tage stilling til.

Sagen handler om et jordskælv, der målte 6.3 på Richterskalaen, der i 2009 ramte den italienske by L'Aquila. Skælvet resulterede i massive ødelæggelser og 309 tabte menneskeliv.

Anklageren i sagen hævder, at de seks videnskabsmænd og embedsmanden gav befolkningen falske beroligende meldinger inden jordskælvet, selv om de ellers havde observeret hundredvis af rystelser under byen. Det skriver BBC.

Videnskabsmændenes advokat afviser, de har et ansvar. Han bygger sit forsvar på, at det er umuligt at forudse store jordskælv selv i områder, der er meget seismologisk aktive og ofte bliver ramt af enten større eller mindre jordskælv.

Sagen har vakt røre i videnskabens verden. Mere end 5.000 forskere og videnskabsmænd har skrevet et åbent brev til Italiens præsident, Giorgio Napolitano, hvor de støtter de anklagede.

»Bagklogskab er meget nemt«

Herhjemme siger Bo Holm Jacobsen, lektor ved Geologisk Institut på Aarhus Universitet, at de italienske videnskabsmænd har haft et både beskidt og utaknemmeligt arbejde med at skulle varsle jordskælv.

- Man kan med usvigelig sikkerhed sige, at sådanne skælv vil forekomme i sådan et område, men hvornår de rammer, det er umuligt at forudsige. Bagklogskab derimod er meget nemt, siger Bo Holm Jacobsen.

Han er sikker på, at de italienske geologer har gjort det, så godt de kunne. Man kan kun se, hvor der ligger oplagringer af energi i undergrunden - ikke hvornår det bliver udløst, eller om et skælv er et forskælv, eller om det bliver til noget kraftigere.

- Hvad der ligger af spændte revolvere i undergrunden, der kan gå af, det kan vi ikke forudse, siger Bo Holm Jacobsen.

De syv, der nu skal på anklagebænken, sad i 2009 i et panel, som skulle vurdere risikoen af flere hundrede smårystelser, som havde ramt L’Aquila i månederne op til det store skælv.

Falsk tryghed

De udsendte en beroligende meddelelse op til skælvet, hvor de også skrev, at det ikke var muligt at forudse, om der på et tidspunkt ville opstå et stort jordskælv i området.

Til gengæld opfordrede de til, at man gjorde sig strengere sikkerhedsforanstaltninger af ikke seismologisk karakter, blandt andet ved at sikre byggekonstruktionerne bedre.

På grund af disse udmeldinger var mange af byens beboere stadig i deres hjem, da jordskælvet ramte natten til 6. april 2006. De, der trodsede meldingerne og sov udendørs, overlevede.

De konkrete anklager lyder på ”forsømmelse og uforsigtighed” i deres kommunikation til befolkningen.

De anklagede kan blive dømt til op til 15 års fængsel og erstatningssummer på mere end 160 millioner kroner i en civilsag, der parallelt med den kommende sag om manddrab.

Bo Holm Jacobsen fra Geologisk Institut kender ikke til lignende sager, hvor geologer er blevet slæbt i retten.