Er gåden om »wow!«-signalet løst?

Den hidtil eneste antydning af intelligent liv i rummet er muligvis afsløret som tilfældige signaler fra en komet.

15. august 1977 blev dette signal opfanget af parabolen Big Ear, og Jerry Ehman kvitterede med et »wow«. Fold sammen
Læs mere

Historien har alle dage krævet det uhyggelige tema fra »X-Files« som underlægning. Altså lige indtil den tog en overraskende drejning forleden. Eller hvad?

Den begynder 15. august 1977 på Ohios statslige universitet.

Stedets parabolantenne kaldes for Big Ear og søger efter radiosignaler fra rummet.

Når et signal kommer ind, omsættes det til lange rækker af tal eller bogstaver og printes ud på papir.

Et svagt signal kommer ud som tal mellem 1 og 9, et stærkere signal som bogstaver fra A til Z – hvilket stort set aldrig forekommer.

Langt de fleste radiosignaler fra rummet skyldes velkendte processer i stjerner og galakser og afsætter en karakteristisk støj af tal på papiret.

Senere filmatiseret

Jerry Ehman er astrofysiker med interesse for intelligent liv i rummet og har hyppige vagter den sommer.

Han sidder med kontorets baner af papir og tjekker rutinemæssigt tallene fra de seneste dage for spændende mønstre.

Lyder det hele bekendt? Begivenheden blev senere filmatiseret som »Contact« med en lidt overspændt Jodie Foster i astrofysikerens rolle.

Mønstret viser sig så. Jerry Ehman ser tegnene 6EQUJ5 på papiret. Han slår en ring om strengen med sin røde kuglepen og skriver »wow!« ved siden af.

Bippene har lige siden været kendt som »wow!«-signalet og har været diskuteret på talløse konferencer med videre.

Så hvad er der særligt ved det? Fandt den tvivlende astrofysiker tegn på liv i kosmos den dag? Eller havde parabolen bare hørt et rutefly eller fanget en skade med lidt metal i næbbet?

Sikkert en komet

For at forstå de seks tegn, må man tænke på parabolens måde at virke på.

Den gigantiske tallerken står som udgangspunkt stille og venter på signaler udefra. Man bruger altså Jordens egen rotation som akse og har i den forstand tjekket alle 360 grader efter et døgn.

Kig så på tegnene igen. Strengen ejer præcis den profil, man ville forvente af en udsendelse fra rummet: Den begynder med et tal, topper med et kæmpe »Q« og ender siden med et tal mere.

Vores planet med Big Ear er ganske enkelt drejet ind på et fast radiosignal og lige så stille drejet væk igen – alt sammen i løbet af et par minutter.

Jerry Ehman kontaktede straks sin chef og fik kolleger over hele kloden aktiveret. Men ingen fandt noget af interesse fra det relevante sted på himlen. De gode aliens var ikke stabile som radioamatører.

Og en amerikansk astronom var så klar med en ny teori for få dage siden.

Signalet skyldes sandsynligvis en komet. Formentlig endda en komet ved navn 266P/Christensen. Den blev først opdaget i 2006 og var altså ikke kendt i 1977. Når man regner baglæns, har den stået ret præcist på Big Ears sigtelinje.

Altså ingen »Giro 413« fra kosmos i denne omgang – medmindre de næste års forskning viser noget andet.