Endeavours skade ikke livsfarlig

Onsdag får astronauterne at vide, om de skal reparere rumfærgens varmeskjold.

Foto: Scott Audette/Reuters Fold sammen
Læs mere

NASAs eksperter på landjorden grubler fortsat over, om det kan betale sig, at lappe det hul på cirka otte kvadratcentimeter, som opstod i rumfærgen Endeavours varmeskjold under opsendelsen. Allerede i morgen regner teknikerne med at have en anbefaling klar til astronauterne, skriver Reuters.

Ifølge John Shannon, der er formand for Endeavour-missionens ledelsesteam, er skaden umiddelbart ikke så slem, at rumfærgen ikke kan vende sikkert tilbage til jorden. Det er mere et spørgsmål om, hvor meget skade, man har lyst til at udsætte fartøjet for, når det rammer atmosfæren, og hvor omfattende reparationerne bliver efterfølgende.

- Dette er overhovedet ikke en katastrofal sag om et mistet fartøj. Det er et spørgsmål om, hvorvidt man vil gøre det fornuftige for rumfærgen, siger John Shannon til Reuters.

Hvis NASA vurderer, at det bedst kan betale sig at reparere hullet i kaklerne, skal det gøres i forbindelse med astronauternes fjerde planlagte rumvandring på fredag.

NASA har aldrig tidligere udført en lignende reparation i rummet. To af de tre muligheder, som astronauterne kan læne sig op ad, er udviklet efter den tragiske "Columbia"-ulykke i 2003, hvor syv mennesker omkom, da rumfærgen eksploderede på vej ned gennem atmosfæren. Også i det tilfælde var de varmeisolerede kakler beskadigede, men hullet var markant større.

Astronauterne har tre muligheder, hvis de skal reparere Endeavours skjold. En er at bruge en sort varmeafvisende belægning, som skal smøres på. Den anden er at skrue en beskyttelsesplade uden på hullet, mens sidste mulighed er at fylde hullet med en klæbrig substans.