En uhyre stor mobiltelefon

Samsungs Galaxy Note er kolossal og helt uegnet som mobiltelefon. Til gengæld er størrelsen perfekt som digital notesblok, og der er masser af lækre funktioner.

Foto: WOLFGANG KUMM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hold da op, den er stor. Det kniber med at bestå cowboybukseprøven, altså at kunne komme ned i en lomme på et par stramtsiddende cowboybukser og nå at komme op igen, når den ringer. Man kan slet ikke bøje benet, når man sætter sig på en stol, og lægger man den i baglommen, glider den på grund af størrelsen op, når man sidder.

Samsungs Galaxy Note er en mellemting mellem en tavlecomputer og en mobiltelefon. Derfor er AMOLED-skærmen på hele 5,3 tommer, og det virker godt nok som en moppedreng af en mobiltelefon, selv om den er supertynd og kun vejer 178 gram. Til gengæld er det en god størrelse som digital notatblok.

Og dette er lige netop på én og samme tid Galaxy Notes store problem og fremmeste styrke. Den er simpelt hen for stor som telefon men fremragende som notatblok.

Galaxy Note er nemlig udstyret med en lille pen, som trækkes ud af bunden af tavletelefoncomputeren. Pennen fungerer rigtigt godt. De første håndholdte computere med en større udbredelse, Palm Pilot, havde en pen. HTCs svar på en iPad, Flyer, har en pen. Og nu har Samsung Galaxy Note en pen. Samsungs pen kan bruges til at pege, trykke og skrive med overalt, mens HTC - indtil den længe ventede opgradering af Flyer - kun anvender pennen i visse funktioner, hvorfor man hele tiden trykker og opdager, at det virkede så ikke lige her.

Alt er i sort

Som telefon dumper Galaxy Note. Den er simpelt hen for stor, upraktisk og klodset. Desuden er lydniveauet i telefonen ret lavt og kan desværre ikke skrues nok op. Telefonen mangler også en synlig markering af, når nogen har ringet eller skrevet. Når skærmen går i sort, er den helt sort. Ingen lampe, ingen blink, intet symbol på aktivitet, før man tænder for skærmen - og selv da kan man ikke se andet, end at der er en, der har ringet. På f.eks. en Nokia N8 fremgår nummeret i en notifikationsboks, straks man tænder, og forinden kan man allerede på pauseskærmen se antallet af opkald, beskeder m.m.

Som digital blok er Galaxy Note derimod helt perfekt i størrelse og brug. Pennen er magnetisk og glider let på plads i hullet i bunden af telefonen.

Galaxy Note, som arbejder med Android Gingerbread (version 2.3.6) som styresystem, kommer med masser af programmer på fra starten. Her er både diktafon, minidagbog, FM-radio, blad- og aviskiosk (med PressDisplays avisudvalg, Kobos e-boghandel og Zinios bladkiosk) og sågar videoredigeringsprogram. Og de senest brugte programmer løber i et bånd nede i bunden af skærmen, så man hurtigt kan finde dem igen, når man har åbnet funktionen Alle programmer.

Rullegardinmenuen til meddelelser rummer let adgang til at slå den trådløse forbindelse, Bluetooth-radioforbindelsen, GPS-forbindelsen, lydløs tilstand og autorotation til/fra.

Fremragende notatblok med pen

Centralt er programmet S-notat, hvor pennen for alvor kommer i brug. Det er en digital blok, hvor man kan skrive og tegne på de digitale papirark. Man kan også - direkte fra programmet - tage et foto og lægge det ind i notatet, ligesom man kan indtale eller optage lyd, mens man skriver. Alt gemmes sammen med notatet. Selvfølgelig kan også det digitale tastatur bruges, og har man tålmodighed, kan den indbyggede håndskriftsgenkendelse nok blive en succes - selv om den ikke forstår dansk. Noterne kan organiseres i mapper, så man nemt kan finde dem. Og man kan sågar bruge S-notat som en digital tegneblok.

Det kræver dog lidt tilvænning, så man ikke får aktiveret streger m.m., når man uvægerligt lægger håndfladen på skærmen for at have lidt underlag, mens man skriver eller tegner.

Pennen er fortrinlig at navigere rundt på telefonen med, og det føles helt naturligt at klikke med den, trække vinduer op og væk o.s.v. Som på HTC Flyer tager den et billede af skærmen, når man er på nettet, så man kan påføre det notater eller bemærkninger, og så kan det - ligesom alle de digitale notater - lynhurtigt sendes til andre med et par klik. Det virker rigtigt fint og godt.

Overraskende gode billeder

Kameraet, der har en opløsning på otte megapixler og i øvrigt kan optage film i fuld HD-kvalitet, tager nogle overraskende gode billeder, selv under elendige lysforhold som store rum. Og selvsagt er det meget let at se motivet på den enorme og flotte skærm. Film står også flot, og lyden af musik eller film er klar og god, hvorfor det er lidt mærkværdigt, at telefonlyden ikke tilsvarende kan skrues op.

Galaxy Note er tænkt som et mobilt kontor og altså målrettet erhvervslivet. Den har masser af smarte funktioner, og pennen er den absolutte perle. Men telefonen *er bare for stor.