En million hentede Windows 8 på et døgn

Mange vil afprøve Microsofts nye styresystem gratis.

Windows 8 er nyeste udgave af Microsofts computerstyresystem. Det kommer på et ikke nærmere fastsat tidspunkt senere i år men kan allerede nu hentes og afprøves. Arkivfoto: Alex Gallardo, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Interessen for at afprøve den nye Windows 8 er betragtelig.

Blot et døgn, efter at softwaregiganten Microsoft frigav den sidste prøveudgave af det nye styresystem, inden den endelige formodentlig kommer i sensommeren eller efteråret, havde en million hentet den. Der er tale om en fuld version, som dog stadig kan have enkelte fejl, men der er ingen begrænsninger - ud over at den udløber på et senere tidspunkt, når den ægte vare (til ægte købspriser) er klar.

Store ting på spil for Microsoft

Derfor skal man heller ikke bruge Windows 8-udgaven til andet end afprøvning, hvorfor brugerne typisk installerer den som en nummer 2-mulighed, når computeren starter.

Der er store ting på spil for Microsoft. Windows 8 skal nemlig gerne bane vejen for større brug af Microsofts mobilstyresystem, Windows Phone, som Nokia har valgt at satse aldeles på.

Windows 8s design er bygget op som Windows Phone-brugerfladen med interaktive fliser på startskærmen. Windows Phone, som har været på markedet i over et år, har nemlig ikke fanget an endnu. Faktisk falder markedsandelen, selv om mobilmarkedet er i vækst.

Derfor håber Microsoft, at Windows 8 kan lege genkendeligheden mellem de to systemer ind i folk. Omkring 90 procent af alle personlige computere i verden arbejder med en eller anden Windows-udgave, og næsten alle nysolgte PCer har Windows forinstalleret.

To-i-en

Windows 8 rummer både muligheden for at arbejde »telefonagtigt« med fingrene på en trykfølsom skærm og med fliser og andet fra Windows Phone-verdenens Metro-design og som en traditionel Windows-udgave. Samtidig får Windows 8 en onlinebutik til programmer, sådan som f.eks. Linux-verdenen har haft det i årevis, og som Apple og senere Google og Nokia indførte på mobilsiden.

Windows 8 skal i sin endelige udgave været både god og komme ret snart, siger eksperter. Der er nemlig et stort pres fra en ny kant, tavlecomputerne, som har ramt PC-salget og har vænnet folk til at have brug for mindre, fordi de kan klare opgaverne på det håndholdte udstyr. Windows 8 skal også selv ud på tavlecomputere, så snart det er klart - et marked, som Apple dominerer, men som Google i voksende omfang gennem sin Android-software æder sig ind på.

Ekstremt vigtig for Microsoft

»De næste fire til seks kvartaler vil være ekstremt vigtige for Microsoft. De skal bevise, at også de har et konkurrencedueligt produkt, ikke blot på traditionelle stationære og bærbare PCer men også på tavlecomputere og sågar telefoner. Og dette er deres chance,« siger analytiker Sid Parakh fra McAdams Wright Ragen til nyhedsbureauet Reuters.

Med i Windows 8 er også prøveudgaven af Microsofts internetprogram, Internet Explorer 10.