En milliard smartphones solgt på et år

Der blev solgt mere end en milliard smartphones på verdensplan i 2013, ifølge IT-analysevirksomheden IDC. Her vurderes det, at det lige nu er større skærme og smartphones til færre penge, der trækker.

Ifølge IT-analysevirksomheden IDC blev der på verdensplan leveret mere end en milliard smartphone fra producenterne til forhandlerne i 2013. Det er sydkoreanske Samsung, der står bag det største salg. Fold sammen
Læs mere
Foto: DADO RUVIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der kom gigamobiler med større skærme. Der kom storsælgende Galaxy S4 fra Samsung. Der kom ikke bare en, men to nye iPhones fra Apple i en og samme lancering. Der kom mobiler med fingeraftryksscanner, vandtætte mobiler og der kom præsentationer af både flere store, kurvede og bøjelige smartphonetelefoner blandt de mange bud på, hvad der fortsat skal få mobilfolket verden over til at skifte til nye modeller.

I 2013 var der da også fortsat fuld tryk på udskiftning af mobilparken verden over. Alene på det seneste år blev der på verdensplan solgt 1.004,2 millioner smartphones, og dermed nåede salget for første gang over en milliard enheder på et år.

Det viser en markedsanalyse fra IT-analysevirksomheden IDC, der følger teknologimarkederne tæt og opgør mobilmarkedet på baggrund af forsendelser fra producenter til forhandlere - og altså ikke på baggrund af, hvor mange smartphones der ryger over disken til forbrugerne ude i butikkerne.

Samsung fortsat i top

Det er sydkoreanske Samsung, der topper listen som den producent, der i 2013 leverede fleste enheder med et salg på 313,9 millioner, mens amerikanske Apple kommer næstefter med 153,4 solgte enheder, ifølge opgørelsen fra IDC.

Heri fremgår det, at salget af smartphones i 2013 generelt er steget med 38,4 procent i forhold til 2012, samt af smartphones udgør 55,1 procent af de samlede antal forsendelser af mobiltelefoner, som nåede 1.821,8 millioner enheder i 2013.

»Alene mængden samt en stærk vækst viser, at smartphonetelefoners popularitet er fortsat i 2012. Det samlede antal forsendelser på verdensplan lå i 2011 på 494,4 millioner enheder, og fordoblingen af det tal på blot to år demonstrerer en stærk efterspørgsel hos slutbrugerne og en leverandørstrategi om at fremhæve smartphones,« vurderer Gartners researchdirektør på mobilområdet Ramon Llamas i en kommentar til markedsanalysen.

Apple solgte flere iPhones

Det var netop i 2013, at den amerikanske teknologiproducent Apple for første gang præsenterede to iPhonetelefoner på en gang. En dyrere variant i form af iPhone 5S, der blandt andet gjorde sig bemærket med en fingeraftryksscanner og en model, der blandt andet kom i guld, samt den billigere iPhone 5C i en plastikagtig udgave tilgængelig i en række farver.

I aftes kunne Apple med offentliggørelse af det seneste regnskab så løfte sløret for et godt salg af iPhones i 2013. I fjerde kvartal solgte Apple 51 millioner iPhones, hvilket er det højeste antal for et kvartal ifølge amerikanske Financial Times - og en stigning på 3,5 millioner i forhold til samme kvartal 2012, hvor salget nåede 47,8 millioner. Alligevel var der skuffede reaktioner efter offentliggørelsen af det seneste regnskab.

Ifølge opgørelsen fra IDC er forsendelserne af iPhones set over hele 2013 steget til 153,4 millioner enheder mod 135,9 millioner i 2012.

Det er dog fortsat sydkoreanske Samsung, der sælger langt flest smartphonetelefoner på verdensplan. Ifølge tallene fra IDC har selskabet over det seneste år leveret 313,9 millioner enheder til forhandlerne mod 219,7 millioner i 2012. 

Dermed sluttede året for Samsung som det begyndte, nemlig som markedsleder på markedet for smartphones, lyder det i markedsrapporten fra IDC. Målt for det samlede antal forsendelser i 2013 stod Samsung for 31,3 procent af markedet og Apple for 15,3 procent.

I den forløbne uge kom netop sydkoreanske Samsung med seneste regnskab, hvor det imidlertid fremgik, at giganten på mobilmarkedet dog i det seneste kvartal har oplevet et fald i indtjeningen i mobildivisionen på 18 procent. Det er dog målt i forhold til et rekordresultat kvartalet før.

De øvrige producenter, der blander sig i top fem over flest leverede smartphonetelefoner er kinesiske Huawei med et salg på 48,8 millioner - svarende til en markedsandel på 4,9 procent, sydkoreanske LG med 47,7 millioner enheder - svarende til en andel på 4,8 procent, og kinesiske Lenovo med et samlet antal forsendelser i 2013 på 45,5 millioner - svarende til en markedsandel på 4,8 procent. Mens kategorien af øvrige producenter sad på de resterende 39,3 procent af markedet i 2013.

Hos IT-analysevirksomheden IDC lyder vurderingen fra den ansvarlige for den kvartalvise rapport »Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker«, Ryan Reith, at der lige et to tendenser, som især driver væksten på mobilmarkedet.

»Blandt de største tendenser, der driver væksten på smartphonemarkedet, er enheder med større skærme og billigere enheder,« lyder det i en kommentar til opgørelsen fra Ryan Reith, der betegner den sidste som den tendens, der gør mest forskel lige nu.

Eksempelvis i lande som Kina og Indien, der ifølge Ryan Reith med hastige skridt bevæger sig mod et punkt, hvor det er smartphones i prisklassen op til 150 dollar, der udgør størstedelen af forsendelserne. 

Det samlede salg af mobiltelefoner, som også tæller modeller, der ikke er smartphones, landede ifølge IDC på 1.821,8 millioner enheder i 2013. På det felt er Samsung ligeledes i top med en forsendelse på 446,7 millioner, mens Nokia er nummer to med 251 millioner, og Apple tegner sig som nummer tre med de 153,4 millioner enheder.