En messe for tavle-PCer

Samsung og Sony lagde for på Europas største elektronikmesse ved at lancere en håndfuld nye iPad-konkurrenter. Men priserne kan blive et problem, når de skal sælges.

Stor eller lille? Sony rykker ind på markedet for tavlecomputere med to modeller: S på 9,4 tommer og den lille, sammenfoldelige P på 5,5 tommer. Her fremvises de af Kazuo Hirai, leder af Sony Computer Entertainment, på IFA-teknologimessen i Berlin torsdag. Foto: Tobias Schwarz, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Elektronikgiganterne Sony og Samsung rykker nu for alvor ud med nye tavlecomputere, men det kniber fortsat med at presse priserne nedad.

Sony afslørede sin første af slagsen, Tablet S, på Europas største messe for forbrugerelektronik, IFA i Berlin, som officielt åbner fredag men uofficielt allerede er i gang. Samtidig er Samsung klar med både en model med adgang til det kommende supermobilnet, en ny og opdateret udgave af 7-tommermodellen i Galaxy Tab-serien og endelig den nye Galaxy Note-mobiltelefon med en for de fleste bukselommer gigantisk skærm på 5,29 tommer.

Prisen bliver problematisk

Dermed skærpes kampen mod Apples iPad, som fortsat dominerer markedet for tavle-PCer med lidt over 60 procents markedsandel. Men Sonys udtalte ønske om at erobre andenpladsen efter Apple på tavle-PC-markedet kan volde kvaler, fordi priserne lægger sig lukt op ad Apples.

»Forbrugerne vil have tavlecomputere, men de er ikke parate til at betale samme beløb, som man giver for en iPad, for noget, som ikke er en iPad,« mener Carolina Milanesi, som er analytiker i det britiske analysehus Gartner.

Samsungs nye flagskib er Galaxy Tab 7.7, som er 7,89 millimeter tynd og kun vejer 335 gram. Den er udstyret med en super-AMOLED Plus-skærm, som også skal kunne ses, når man sidder ude i solskin eller ser på skærmen i en skæv vinkel. Den kan desuden bruges som mobiltelefon - med behørigt hovedsæt. Styresystemet er Android 3.2, den hidtil nyeste version. Galaxy Tab 7.7 kommer til salg fra årsskiftet til omkring 5.000 kroner.

Klar til supermobilnettene

Den lidt større Galaxy Tab 8.9 LTE kan kobles på de nye supermobilnet, LTE eller - ukorrekt men i folkemunde kaldet 4G. Her er dataoverførselshastighederne langt højere end på dagens hurtigste mobilnet, så man f.eks. kan hente en film på under to minutter. Galaxy Tab 8.9 LTE anvender også Android 3.2. Prisen er endnu ukendt, men de danske teleselskaber vil fra årsskiftet lancere modellen.

Sonys Tablet S har en skærm på 9,4 tommer og vejer 600 gram. Den kommer allerede til salg i Norden sidst i september i en trådløs udgave, mens 3G-mobiludgaven kommer i november 2011. Styresystemet er Android 3.1, men der er ingen dansk udgave; nærmeste version er svensk, norsk eller engelsk. Der er både USB 2.0-stik samt plads til SD-kort.

Sony udnytter sit omfattende underholdningsnet ved lanceringen. Tablet S kan kobles på Sony Entertainment Network og den nye musiktjeneste Music Unlimited. Desuden får man adgang til Sonys nettjeneste Personal Space, hvor man kan dele billeder og film med venner og familie. Samtidig kan Tablet S bruges som fjernbetjening, så man kan styre sit Sony Bravia-TV eller andet Sony-udstyr.

16 GB-versionen af tavlecomputeren vil koste 479 euro i Europa.

Samtidig lancerer Sony sin P, en tavle-PC med 4 GN hukommelse og to 5,5-tommerskærme, som kan foldes sammen. Prisen bliver 599 euro i Europa, og den er i butikkerne i november.

Telefonen er en notesblok

Galaxy Note er Samsungs nye mobiltelefon, der både kan bruges som telefon og notesblok. Her kan man skrive beskeder ved hjælp af en pen - helt som man oprindelig kunne, indtil mobilproducenterne gik bort fra pennene, som altså nu får en renæssance. Styresystemet er Android 2.3. Galaxy Note kommer i butikkerne til november. Prisen bliver 5.600 kroner.

Læs mere

Tech & Viden holder dig løbende opdateret om, hvad der sker på IFA-messen i Berlin.
Klik her for at få et overblik.

B.dk og Business.dk dækker IFA-messen i Berlin, som varer frem til 7. september.