»En dansker i rummet. Det er jo virkelig, virkelig specielt«

Tidligt i morges blev Andreas Mogensen sendt i rummet som den første dansker nogensinde. En masse mennesker var mødt op for at følge hans opsendelse live i Planetariet.

Andreas Mogensen bliver Danmarks første austronaut, da hans Soyuz raket lettede fra Bajkonur Kosmodrom. I Planetrariet var de morgenfriske mødt op for at følge opsendelsen på storskærm. 2. september 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stilheden sænker sig fuldkommen over teatersalen i Tycho Brahe Planetarium i Købehavn. Klokken er 06.37. Der er kun 43 sekunder til raketten bliver skudt af, og en dansker for første gang nogensinde sendes ud i rummet.

Lidt over en time før stod en lille samling mennesker i kø uden for Planetariet. Det var kun lige ved at blive lyst, men alligevel var de mødt op for at følge Andreas Mogensen og de andre astronauters opsendelse live i Planetariet.

Finn Nielsen er stået tidligt op sammen med familien. Han har sine to døtre Mimi og Jasmin med. De har alle sammen fulgt Andreas Mogensen i forberedelserne op til i dag. Pigerne viser stolt et foto af dem med en storsmilende Andreas Mogensen i midten.

»Jeg er helt vildt spændt. Jeg håber bare, at han kommer op, og at der ikke sker noget,« siger Mimi på 9 år.

Finn Nielsen og hans datter 9-årige datter Mimi har fulgt Andreas Mogensen tæt. Nu glæder de sig til at se, hvordan opsendelsen går. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup.

»Vi vil kunne huske dagen«

Klokken er lidt i seks. Det er tidligt. De 243 mennesker, der har købt billet til det udsolgte arrangement i Planetariet plejer måske kun lige at være stået op derhjemme. Men nu står de friske og spændte og taler om opsendelsen.

»Det er en særlig dag. Det er vildt, når en lille nation som Danmark markerer sig på den måde,« siger Andreas Schønau.

Han er mødt op med sine to børn Katrine og Tobias. De vil gerne se opsendelsen her, fordi det er mere specielt, end at sidde hjemme foran fjernsynet.

»Så kan vi bedre huske dagen,« siger Andreas Schønau.

Tobias og Katrine Schønau er i gang med deres egen rummission på en af Planetariets computere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup.

Det er af samme grund, at hele familien Damm Warre er kommet i dag. Lisa og Thomas har taget deres børn Emily og Christian med. De har begge om rummet og planeterne lige nu i anden og fjerde klasse. Det gør det lige lidt mere spændende at følge med i, hvad der sker. Men ellers er der er en helt enkelt grund til, hvorfor de er mødt op, fortæller Lisa Damm.

»En dansker skal i rummet. Det er virkelig, virkelig specielt,« siger hun.

Morgenmad med en astrofysiker

Opsendelsen bliver vist i den store teatersal. Astrofysiker Tina Ibsen, som er tilknyttet Planetariet, skal holde et kort oplæg inden. De fleste har fundet sig lidt morgenmad, og der kun er få tomme røde biografsæder tilbage. Alle sidder med blikket rettet mod hende og det store billede på det ovale loft bag hende.

»Andreas Mogensen – den første dansker i rummet,« står der.

Astrofysiker Tina Ibsen er med til at sætte opmærksomhed på Andreas Mogensens opsendelse i Planetariet. Inden launcen holdt hun oplæg om hans mission i rummet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup.

Tina Ibsen fortæller. Om Andreas Mogensen, hans vej til at blive astronaut og hans mission i rummet. Om alle de forberedelser, han har gjort sig, og den træning, han har gennemgået.

Klokken er 06.10, og der kun nu kun 27 minutter og 43 sekunder til han sendes af sted sammen med de to astronauter Sergey Volkov og Aidyn Aimbetov.

Alle holder vejret

Live-streamingen sendes fra ESA, Den Europæiske Rumorganisation. Det foregår på engelsk, så de yngste tilstede forstår nok ikke så meget. Men kommentarerne er ikke det vigtige. Det er billederne.

Et par minutter før opsendelsen skifter billederne ikke længere. Raketten er på skærmen, og nu venter alle bare på lyden af, at den går af.

»Far, jeg vil også være astronaut,« hvisker en dreng. Ellers er den lavmeldte hvisken stoppet.

Det første tårn, der holder raketten på plads falder af. Det er nu, Andreas Mogensen skal sendes af sted. Det virker næsten, som salen lige holder vejret i de sekunder, hvor røgen kommer op, og raketten stiger mod himlen.

Da de første billeder inde fra raketten kommer, klapper folk. Andreas Mogensen stikker tommelfingeren i vejret til kameraet. De har det godt. To minutter efter opsendelsen er de nået ud i det, man definerer som rummet. Andreas Mogensen er nu officielt astronaut, lyder det fra de engelske kommentatorer. Det lykkedes.

Andreas Schønau har taget sine børn Katrine og Tobias med i Planetariet for at gøre noget lidt mere ud af den særlige dag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup.

En dansker i rummet

Udenfor salen står Mimi og Jasmin Nielsen med deres far. Det var en vild oplevelse at se raketten blive sendt af sted. De er de helt enige om.

»Jeg sad bare og tænkte: Det skal lykkes,« fortæller Jasmin og knuger sine hænder for at vise, hvor meget hun håbede.

Deres far, Finn Nielsen, er glad for at se pigernes entusiasme omkring opsendelsen. For det er stort med en dansker i rummet, siger han. Det kunne man også høre, at astrofysiker Tina Ibsen synes, da hun lidt forinden afsluttede arrangementet ved at slukke for live-streamingen og med begejstring i stemmen sagde:

»Nå, alle sammen – en dansker i rummet!«

Der var helt udsolgt i Thycho Brahe Planetariet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup.