En æra er slut - Nokia strangulerer sit 15-årige barn

Symbian, systemet der har drevet smartphones, mange har ejet uden at ane, at det var en smartphone, afgår nu ved døden. Systemet er verdens mest solgte.

N95 8GB var en af de bedst sælgende smartphones - og baseret på Symbian. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Paul Morris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var verdens mest udbredte smartphonesystem, og der er stor chance for, at du har ejet en af slagsen. Men nu er det slut for Symbian - Nokias storsælgende mobilplatform, der kun nåede at blive 15 år.

kameramobilen Pureview 808, hvis særlige kendetegn var et kamera på 41 megapixel, blev officielt den sidste Symbian-mobil, der nogensinde kommer på markedet.

Det skriver Nokia i sit kvartalsregnskab, der kom tidligere i dag.

Selskabet leverer fortsat en bunke mobiler med Symbian på, og har sågar i fjerde kvartal 2012 solgt 2,2 mio. af slagsen - men der kommer ikke flere nye. Fremover satser Nokia nemlig kun på Windows Phone til sine smartphones.

Første offer

Symbian er det første rigtig store offer for krigen om smartphonemarkedets markedsandele og dødsårsgen var især, at Nokia ikke i tide fik udviklet systemet, så det levede op til de krav, en moderne teknologiforbruger stiller. Især kiksede Nokia med at give systemet samme indbydende appeal, som især Apple er blevet berømte for.

Det er ellers ikke mere end et par år siden at Nokia med rank ryg lancerede en ny touch-udgave af systemet, kaldet Symbian^3, der blandt andet drev den markante kameramobil N8. Men da Nokia for alvor begyndte at mærke Apples eksistens, fyrede selskabet sin daværende topchef og ansatte Microsoft-manden Stephen Elop, der kort efter sin tiltræden erklærede, at Symbian var en brændende platform, der ingen fremtid havde.

Året forinden, i 2010, havde Symbian ellers slået alle rekorder med et salg på over 110 mio. enheder (flere end Apple og Android til sammen) - og blandt de mest markante Symbian-sællerter står stadig den navnkundige N95 8GB, der var årets salgshit i 2007, hvor Apple lancerede sin første iPhone.

N95 var blandt andet en revolution, fordi den var en af de første massemarkedstelefoner med GPS - hvilket mange aldrig opdagede, fordi det var så besværligt at bruge.

Det var en brite

Systemet har ellers levet en ganske omtumlet tilværelse. Oprindelig blev det opfundet af en virksomhed, der hed Psion i 1998, og som lynhurtigt fik en bred ejerkreds bestående af blandt andet Ericsson, Nokia og Motorola. Udviklingen af Symbian blev baseret i Storbritannien.

Op gennem 00'erne lancerede alle de store mobilproducenter telefoner med Symbian, men mistede interessen for projektet og i 2008 købte Nokia de andre ud, og fortsatte udviklingen selv.

Selv om systemet i dag ser håbløst forældet ud, har det fordel af at stille meget små krav til processorkraft og batteri, hvorfor Symbian-mobiler holder markant bedre på batteriet end moderne smartphones. Har du haft en Nokia N95, en 5320 Express Music, en C7, eller en af de storsælgende slide-mobiler i 6000-serien, har du haft en Symbian-baseret mobil.

Disse er dog blot få eksempler - for Symbian har drevet et utal af modeller fra mange forskellige producenter.

Masser af apps - du vidste det bare ikke

Der fandtes bunkevis af apps til Symbian-platformen, men Nokia undlod meget længe at samle dem i een samlet app-store, hvorfor mange først opdagede apps da de fik deres første iPhone. Men allerede på daværende tidspunkt havde hårdkogte mobilnørder i bunkevis hentet fx den norske mobilbrowser Opera, der dengang var markant bedre end Nokias egen.

Allerede i 2006 kunne Nokia fejre, at der var solgt 100 mio. Symbian-smartphones, til kunder, der for en stor dels vedkommende ikke anede, hvad en smartphone var. Dengang sad Nokia på over 70 procent af smartphonemarkeet - en plads, Google nu har overtaget med sit Android-system.

Det er blevet estimeret, at der frem til i dag er solgt op mod en halv milliard mobiler med Symbian fra forskellige producenter, men i dag har især Googles Android indtaget Nokias tidligere position.

Analytiker har en

"Symbians største konkurrenter var ikke Apple og Google - det var systemets ejere. Det var et misrøgtet barn, som man godt kunne have reddet. Men så ville det nok have set meget anderledes ud. Den dag i dag er Symbian stadig den mest avancerede smartphoneplatform, men Nokia har været for dårlige til at få det til se godt ud. Den naturlige evolution for Symbian havde været at gøre det til en slags Android - og det prøvede man også, men da var det for sent," siger teleanalytiker John Strand fra sin Nokia E6 - en Symbian^3-baseret telefon, han fortsat holder fast i.

Er man samler, kan man skynde sig ud og købe fx en Nokia C5 eller en 701, der drives af Symbian. Når de udgår, kommer der ikke nye til. Eller man kan købe en 808 Pureview og bruge det vilde kamera på 41 megapixel som lommekamera.