EL kræver stop for dansk overvågning efter EU-dom

EU-Domstolen har tirsdag slået fast, at det omstridte logningsdirektiv er ulovligt. Enhedslisten har kaldt justitsminister Karen Hækkerup i samråd.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Thorning-regeringen kan ikke længere gemme sig bag EU-reglerne i sagen om det såkaldte logningsdirektiv, som pålægger medlemslandene at indsamle telefon- og SMS-data fra alle borgere.

Tirsdag blev direktivet underkendt af unionens øverste juridiske myndighed, EU-Domstolen, og det må justitsminister Karen Hækkerup (S) tage bestik af i forhold til dansk lovgivning, lyder det fra Enhedslisten.

»Det er et kæmpe vink med en vognstang til regeringen, at direktivet nu er underkendt. Danmark har været duks i denne sammenhæng og har endda indført overvågning af internettrafikken, selv om det ikke har været påkrævet efter direktivet. Det må og skal der laves om på nu. Nu må regeringen stille sig som forsvarer for demokratiet,« siger retsordfører Pernille Skipper (Ø).

I domstolens afgørelse hedder det, at »direktivet indebærer et meget omfattende og særligt alvorligt indgreb i den grundlæggende ret til respekt for privatlivet og til beskyttelse af personoplysninger, uden at dette indgreb er begrænset til det strengt nødvendige«.

Enhedslisten har på den baggrund kaldt justitsministeren i samråd for at høre, hvordan regeringen vil reagere på tirsdagens EU-dom.

»Direktivet er ugyldigt. Derfor er det helt og holdent op til et flertal i det danske folketing, og regeringen må gå forrest. Jeg håber selvfølgelig, at borgerne nu kan se frem til en regering, der forsvarer vores grundlæggende rettigheder,« siger Pernille Skipper.

Logningsdirektivet blev indført som en del af indsatsen mod terror og indført i Danmark i 2007. I fjor blev der foretaget 3,5 billioner registreringer af danskernes tele- og internetbrug - altså mere end en gang hvert minut døgnet rundt for hver eneste dansker.

Berlingske Nyhedsbureau har forsøgt at få en kommentar fra Karen Hækkerup, men hun har foreløbig ikke reageret på henvendelsen.