Egypten vil kræve afgift for Sfinx-kopier

Den egyptiske regering vil give sig selv ophavsretten til landets oldtidsminder og opkræve afgifter af alle, der laver kopier af dem.

Der er ingen afgift på at lave bygninger og statuer over et egyptisk tema, som fx det store casino- og hotelkomplex Luxor i Las Vegas. Her er ingen nøjagtige kopier af sfinxer, sarkofager eller pyramider, så der vil ikke være en afgift af betale. Det har en egyptisk avis ellers krævet for få dage siden. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det egyptiske parlament ventes at vedtage en lov, der gør det muligt for staten at opkræve en afgift for at lave kopier i fuld størrelse af museumsstykker eller bygninger fra landets oldtid.

Loven vil gælde for alle lande i hele verden, og pengene skal bruges til at renovere oldtidsminderne, siger Zahi Hawass, der er formand for det egyptiske højkommissariat for oldtidsfund, Supreme Council of Antiquities, til BBC.

Så fremover skal der tilladelse til, og måske også en klækkelig sum penge til den egyptiske stat, hvis man vil have en Sfinx i fuld størrelse i baghaven. Loven kommer dog kun i anvendelse, hvis der er tale om en nøjagtig kopi af de originale værker, man bygger ,så man kunne fx sørge for, at ens private Sfinx har næsen i behold.