Efter garderobe-fadæse i rummet: Nu kommer historiens første rent kvindelige rumvandring

Langt om længe har NASA fået styr på rumgarderoben. Nu kan to kvindelige astronauter endelig tage et kæmpe skridt for den ene halvdel af menneskeheden.

NASA-astronauten Anne McClain smiler bag visiret under sin rumvandring for et halvt år siden. Men måske ville smilet have været endnu bredere, hvis NASA havde haft styr på rumgarderoben, så hun kunne have haft følgeskab af sin kvindelige medastronaut. Fold sammen
Læs mere
Foto: NASA

I marts i år skulle det have været – historiens første rent kvindelige vandring i rummet og dermed et kæmpeskridt for den ene halvdel af menneskeheden.

På Den Internationale Rumstation var NASA-astronauterne Anne McClain og Christina Koch begyndt at gøre klar til den adrenalinpumpende og vægtløse opgave 400 kilometer over planeten Jorden. Men så opstod problemet:

På rumstationen var det umuligt at opdrive mere end én rumdragt i mellemstørrelse. Hvorefter Koch opgav og overlod rollen som kompagnon til Anne McClain ude i det tomme rum til sin mandlige medastronaut Nick Hague.

NASA måtte efterfølgende undskyldende forklare, at de kvindelige astronauter havde erfaret, at en rumdragt med en torso i mellemstørrelse – reelt rumdragtens skjorte – passer dem bedst, og at man desværre kun havde en enkelt dragt i den efterspurgte mindre størrelse om bord.

Men nu er der langt om længe opsendt en rumdragt i den rette størrelse til rumstationen, hvorefter det store feminine skridt i rummet kan blive taget.

Det ventes ifølge flere medier at ske 21. oktober, hvor Christina Koch og en anden kvindelig astronaut, Jessica Meir, tager deres veltilpassede dragter på, hvorefter de sammen vil svæve ud på rumstationens yderside for at opgradere en del af stationens energiforsyning med nye lithiumbatterier.

Den 13. på Månen

Men om cirka fem år ventes et endnu større kvindeligt skridt at blive taget.

I årene 1969 til 1972 fik i alt 12 mennesker fornøjelse af at gå rundt på Månen – alle amerikanere, alle hvide og alle mænd.

Nu peger meget imidlertid på, at det 13. menneske på Jordens nære følgesvend bliver en kvinde.

»Jeg har en datter, som er 11 år gammel, og jeg ønsker, at hun skal kunne se sig selv i samme rolle som den næste kvinde, der rejser til Månen,« sagde NASA-topchefen Jim Bridenstine tidligere i år.

I den forbindelse henviste han til det store Artemis-program, der bl.a. ved hjælp af rumkapslen Orion og den planlagte rumstation omkring Månen, Gateway, styrer mod en bemandet landing på Månen i 2024 med en kvinde og en mand. Det vil på det tidspunkt i givet fald blive den første månelanding med mennesker i omkring 52 år.

I 1963 blev den russiske kosmonaut Valentina Teresjkova verdens første kvinde i rummet og sovjetisk nationalhelt. Fold sammen
Læs mere

USA er dog langt bagud i forhold til Rusland på den kvindelige rumpionerfront.

16. juni 1963 blev russeren Valentina Teresjkova klodens første kvinde i rummet, da hun steg til vejrs i rumkapslen Vostok 6, der bragte hende hele 48 gange rundt om Jorden. Det var godt to år efter Jurij Gagarins pionerrejse i rummet.

I 1984 blev en anden russer, Svetlana Savitskaja, den første kvinde, der foretog en rumvandring. Det skete uden for Saljut 7-rumstationen, hvor hun svævede rundt i over tre en halv time sammen med en mandlig kollega og i øvrigt udførte sin opgave til UG.